Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ
Επίθεση τζιχαντιστών και στην Τεχεράνη

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη

Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το μνημείο του Χομεϊνί, μετά την επίθεση

Copyright 2017 The Associated

Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το μνημείο του Χομεϊνί, μετά την επίθεση
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και παγκοσμίως. Ολη η περιοχή έχει γίνει επισφαλής», δήλωσε χτες από την Αγκυρα, όπου έφτασε για επίσημη επίσκεψη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με αφορμή τη διπλή, συντονισμένη επίθεση που έγινε χτες το πρωί στην Τεχεράνη. Στόχος των δύο ομάδων ενόπλων ήταν το ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Η διπλή επίθεση τερματίστηκε μετά από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και συγκρούσεις που προκάλεσαν 12 νεκρούς και 42 τραυματίες. Σημειώνεται σε μία περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της κόντρας μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με φόντο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη, την πρόσφατη κόντρα των περισσότερων χωρών του Περσικού Κόλπου με το Κατάρ και την επιλογή της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να έρθει σε ρήξη με το Ιράν.

Η πρώτη ομάδα δραστών, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, φερόταν να αποτελείται από δύο άτομα, που εμφανίστηκαν γύρω στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, με τον έναν να έχει ζωστεί με εκρηκτικά, που τα πυροδότησε προκαλώντας έκρηξη, και τον δεύτερο να μην προλαβαίνει να τα πυροδοτήσει, καθώς έπεσε νεκρός από τις σφαίρες φρουρών ασφαλείας.

Ακολούθησε, λίγα λεπτά αργότερα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ένοπλη επίθεση τεσσάρων ανδρών που είχαν γυναικεία αμφίεση στην αίθουσα υποδοχής του κοινοβουλίου και ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και πιστόλια. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους φρουρούς ασφαλείας στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ένας από τους τέσσερις ενόπλους κατάφερε να φτάσει στον τέταρτο όροφο και να πυροδοτήσει ζώνη εκρηκτικών, προκαλώντας έκρηξη. Οι άλλοι τρεις έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ευθύνη της ασυνήθιστης για τα δεδομένα του Ιράν επίθεσης ανέλαβαν μέσα σε ελάχιστες ώρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ισχυριζόμενοι πως ήρθαν στην περιοχή για να μείνουν και να «αποκαταστήσουν την τάξη» υπέρ των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Ιρανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσαν σε ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης πως συνέλαβαν και τρίτη ομάδα υπόπτων πριν εξαπολύσουν άλλη επίθεση, ενώ πρόσθεσαν πως «στις 6 Ιούνη εισήλθαν στην Τεχεράνη αρκετές ομάδες τρομοκρατών».

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, καταδίκασε την επίθεση σαν πράξη «δειλίας, που επιδιώκει την υποβάθμιση της μάχης που δίνει το Ιράν κατά της τρομοκρατίας».

Αργότερα χτες βράδυ, οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως σημειώθηκε μερικές μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με ηγέτες χωρών του Κόλπου «που στηρίζουν τους τρομοκράτες».

Γεγονός είναι πως επιθέσεις όπως οι χτεσινές είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν σημειωθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979 από την ένοπλη σουνιτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η διπλή ένοπλη επίθεση καταδικάστηκε από δεκάδες ξένους αξιωματούχους, με πρώτο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που επισήμανε πως οι επιθέσεις «αναδεικνύουν την ανάγκη βαθύτερης διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιβεβαίωσε τη βούληση της Μόσχας «να βοηθήσει το Ιράν».

Η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που έχει στενή συνεργασία με το Ιράν, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη», προσθέτοντας πως είχαν υποστήριξη «από αρκετές κυβερνήσεις», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο Ιρακινός Πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις.

Ανακοίνωση καταδίκης της διπλής επίθεσης στην Τεχεράνη εξέδωσαν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Εξωτερικών του Πακιστάν, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μετά από αρκετές ώρες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα και καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ έφτασε χτες στην Αγκυρα, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο Ζαρίφ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε στενή ανταλλαγή ιδεών με την Τουρκία σχετικά με τα (τελευταία) γεγονότα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν είχε ζητήσει ο Μπόλτον...(2019-01-15 00:00:00.0)
Τηλεφωνική συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ(2018-04-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις έναντι ΗΠΑ και Σ. Αραβίας(2017-06-10 00:00:00.0)
Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη(2017-06-09 00:00:00.0)
Αλί Λαριτζανί(2011-12-04 00:00:00.0)
Δήλωση «βόμβα» Αχμαντινετζάντ(2005-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ