Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Στη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη του Κ. Μητσοτάκη, οι επικεφαλής των αστικών κομμάτων αναγνώρισαν στις παρεμβάσεις τους την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση του αστικού πολιτικού συστήματος και της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ - ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ως «έναν πολύ ικανό πολιτικό αντίπαλο», ενώ τόνισε τη συνεισφορά του «στην εμπέδωση της δημοκρατίας στον τόπο μας» όπως και την επιλογή του «να απαλλαγεί η παράταξή του από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας και να αναπροσανατολίσει το κόμμα του ως κόμμα εθνικού ακροατηρίου, πέρα και πάνω από διχαστικές και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος», ενώ εξήρε και την «αξιοσημείωτη προσήλωσή του στις αρχές του κοινοβουλευτισμού», αλλά και «τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε «τρία σημαντικά επιτεύγματα» του «έργου του Κ. Μητσοτάκη»: Στην «αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας», στην «προώθηση πολύ τολμηρών μεταρρυθμίσεων» και στη «βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος». Αφού ανέλυσε αυτά τα «επιτεύγματα», πρόσθεσε ότι αν και υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις, το έδαφος «οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνεχίστηκαν, αν και συχνά χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τις επόμενες κυβερνήσεις». Στα «επιτεύγματα» του πατέρα του πρόσθεσε ακόμα την «αναγνώριση του Ισραήλ» και τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ, παίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία υπέγραψε.

«Σθεναρό υποστηριχτή της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής ως το τέλος της ζωής του» χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φ. Γεννηματά. Ωστόσο, για να δείξει ότι υπάρχουν και κάποιες διαχωριστικές γραμμές, κυρίως στο μείγμα διαχείρισης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «βρέθηκε απέναντι» στη «λογική της διαρκούς λιτότητας» κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «μεγάλο ηγέτη», που «κατάφερε την εθνική συμφιλίωση πριν την σκεφτούμε όλοι μας» και σημείωσε ότι η πρωθυπουργία του «πολεμήθηκε από οικονομικά συμφέροντα».

«Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι το πρώτο μεγάλο του λάθος ήταν «η αποστασία του 1965». Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στα θετικά του Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι «έβαλε την Ευρώπη ξανά στο κέντρο των αξιών του κόμματος» και πως «έριχνε γέφυρες στα αντίπαλα στρατόπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ