Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέο σκάνδαλο σε βάρος του Προέδρου Τεμέρ

Στο προσκήνιο έρχονται πάλι τις τελευταίες μέρες με βάση αποκαλύψεις στον βραζιλιάνικο αστικό Τύπο τα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα, που αγγίζουν και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τεμέρ. Θυμίζουμε ότι το Μάη του 2016 ο Τεμέρ, με το νεοφιλελεύθερο κόμμα του Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB), σταθερός σύμμαχος από το 2010 των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων του Κόμματος Εργατών και της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, και αντιπρόεδρος της χώρας, την ανέτρεψε κοινοβουλευτικά με άλλα επίσης «σύμμαχα» αστικά κόμματα, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς».

Βεβαίως και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι μπλεγμένα σε υποθέσεις με μεγάλες μίζες, φαινόμενο που δεν ...ευδοκιμεί μόνο στη Βραζιλία, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Το τελευταίο σκάνδαλο που «σηκώνει» ιδιαίτερα η εφημερίδα «O Globo», αναφέρεται σε υπόθεση εκβιασμού από τον Τεμέρ πριν ένα χρόνο στον επιχειρηματία, Ζ. Μπατσίστα, πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS - η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) - από τον οποίο ζήτησε το ποσό περίπου 640.000 δολαρίων, για να δωροδοκηθεί ο τότε πρόεδρος της Βουλής Εδουάρδο Κούνια, και να κλείσει την υπόθεση με τις δωροδοκίες στην πετρελαιακή εταιρεία «Πετρομπράς». Ο Μπατσίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τεμέρ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του σήμερα φυλακισμένου Κούνια, επίσης από το PMDB.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα πει το Ανώτατο Δικαστήριο κι εάν θα αποδεχθεί την κασέτα ως αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε συνεργάτης του Προέδρου Τεμέρ. «Ο πρόεδρος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, αλλά αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους», συμπλήρωσε. Ωστόσο, η όλη υπόθεση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπως συνέβη και με την αποπομπή της Ρουσέφ. Ηδη αρχίζουν και βγαίνουν πληροφορίες που κινούν βουλευτές του Κόμματος Εργατών, για πρόταση αποπομπής και του Τεμέρ. Χτες το βράδυ είχε διαρρεύσει ότι ο Τεμέρ θα έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα για το θέμα.

Λαϊκές διαδηλώσεις

Η ουσία πάντως είναι ότι τα λαϊκά στρώματα που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική που ταχύτατα προώθησε η κυβέρνηση Τεμέρ, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν ξανά στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του Κόμματος Εργατών. Μπορεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 επί Λούλα ντα Σίλβα, να εμφάνισε φιλολαϊκό προσωπείο, παίρνοντας κάποια μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, ωστόσο καλλιέργησε την ταξική συνεργασία και συνέβαλε στην προώθηση των στόχων του ισχυρού βραζιλιάνικου κεφαλαίου, που φαίνεται μετά την αποπομπή της Ρουσέφ να επιζητεί αλλαγές στις συμμαχίες με άλλες αστικές τάξεις και ειδικά των ΗΠΑ. Ετσι οι δικαιολογημένες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Τεμέρ, που ζητούν την παραίτησή του, πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια σε διαχειριστικές αυταπάτες για τη συνολική ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ