Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Πέθανε από την πείνα γυναίκα με άνοια

Εν έτει 2015 μια 63χρονη γυναίκα με άνοια πέθανε από την πείνα στο Οσλο. Πρόκειται για μια φρικτή ιστορία εγκατάλειψης από το κράτος και τη δημοτική αρχή που είναι αρμόδια στη Νορβηγία για να παρέχει φροντίδα στους ηλικιωμένους. Αυτή η είδηση αποδεικνύει ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να αποτραπούν, ακόμη και στην πιο «ευτυχισμένη χώρα του κόσμου», όπως βραβεύτηκε με βάση κριτήρια φέτος.

Η γυναίκα διαγνώστηκε με άνοια το 2014. Μετά από σύντομη νοσηλεία στον οίκο ευγηρίας «Madserud» μεταφέρθηκε τον Γενάρη του 2015 στο σπίτι της με σκοπό να της παρέχονται εκεί νοσηλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες τελικά έπαψαν. Παρά τις πολλές ανησυχίες που αναφέρθηκαν στις περιφερειακές αρχές η γυναίκα δεν έλαβε επαρκή παρακολούθηση και υγειονομική περίθαλψη και βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της μετά από οκτώ μήνες, τον Αύγουστο του 2015. Σύμφωνα με την αυτοψία πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με εξάντληση και ζύγιζε 36 κιλά, δηλαδή 30 κιλά λιγότερο απ' ό,τι ένα χρόνο πριν.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ο δήμος του Οσλο θα πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατ. κορόνες όπως αποφάσισε το δικαστήριο μετά από εισαγγελική παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ