Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση, στην Μπογκοτά
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση, στην Μπογκοτά
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει όλη τη βδομάδα χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους σε όλη την Κολομβία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την υποχρηματοδότηση πολλών τομέων, τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, ενώ πολλά συνδικάτα καλούν σε κλιμάκωση με γενική πανεθνική απεργία στις 23 Μάη. Στην απεργία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά συμμετείχαν προχτές οι εκπαιδευτικοί, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, και δημόσιοι υπάλληλοι από άλλους κλάδους, που αντιδρούν σε νέες περικοπές μισθών. Καθολική είναι η συμμετοχή στις επαρχίες Τσοκό και στην Μπουεναβεντούρα (κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό), όπου οι εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργάτες γης, λιμενεργάτες, μικροί ψαράδες έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, ικανοποίηση των στοιχειωδών βασικών τους αναγκών, όπως πόσιμο νερό όλη τη μέρα, την τήρηση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων της κυβέρνησης Μ. Σάντος από προηγούμενη απεργία διαρκείας και την αντιμετώπιση της δράσης παραστρατιωτικών ομάδων και εγκληματικών συμμοριών, που έχουν γίνει πιο επιθετικές μετά την αποχώρηση των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - ΕP) από την περιοχή, με την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό επίσης του δίκαιου της διεκδίκησης να λυθούν στοιχειώδη ζητήματα υποδομών - όπως η αντιπλημμυρική προστασία - σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Φλεβάρη, ως αποτέλεσμα πλημμυρών σε φτωχογειτονιές διαφόρων πόλεων, συνήθως δίπλα σε ποτάμια, έχουν βρει το θάνατο 389 άνθρωποι και πάνω από 24.000 έχουν ξεσπιτωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία που δόθηκαν προχτές στην δημοσιότητα.

Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική συμφωνία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Πέμπτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που ελέγχεται από δικαστές που σχετίζονται με τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, μεγαλύτερο πολέμιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC - EP, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν 2 σημεία της συμφωνίας αυτής. Πρόκειται για τη δυνατότητα γρήγορης νομοθέτησης στη Βουλή νόμων που πρέπει να προωθηθούν και τη μείωση των σωματοφυλάκων των 60 στελεχών των ανταρτών, που μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, που θεωρείται ότι θέτει εμπόδια στην έως τώρα υλοποίηση της συμφωνίας, η ηγεσία των ανταρτών έδωσε διαταγή στις μονάδες που βρίσκονται στις λεγόμενες Προσωρινές Ζώνες να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου όπως ανακοινώθηκε συζήτησαν τη διμερή συνεργασία για την «καταπολέμηση των ναρκωτικών», αλλά και την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Για το πρώτο ζήτημα ο Τραμπ επέμεινε στην πρόταση της οικοδόμησης τείχους στο Μεξικό ως «μέτρου προστασίας», ενώ για το δεύτερο, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», ουσιαστικά προετοιμάζει μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Επίσης επιβεβαιώθηκε η «εταιρική» σχέση των δύο χωρών, ενώ ο Σάντος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ομόλογό του, για τη στήριξη των ΗΠΑ στο λεγόμενο «Σχέδιο Κολομβία», που αιματοκύλισε στην πραγματικότητα τον κολομβιανό λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ