Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μεγάλη γενική πανεργατική απεργία

Από τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος στη Βραζιλία
Από τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος στη Βραζιλία
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Μεγάλη κινητοποίηση και γενική απεργία σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας (πρωτεύουσες κρατιδίων και άλλες) πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοπόρο ρόλο να παίζουν οι δυνάμεις της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Βραζιλίας (CTB), που συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Εργαζόμενοι από σχεδόν όλους τους κλάδους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων για ξεσηκωμό ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Προέδρου Μισέλ Τέμερ, στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, προωθείται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους τους εργαζόμενους (άνδρες, γυναίκες) με 25 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, καταργούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπήρχαν και διευρύνεται ακόμα περισσότερο η ελαστική επισφαλής εργασία.

Στη Βραζιλία, που βρίσκεται σε καπιταλιστική κρίση, έχει αυξηθεί η ανεργία σε πάνω από 14 εκατομμύρια, ειδικά στους νέους 1 στους 4 εργαζόμενους δεν μπορεί να βρει δουλειά, ενώ διευρύνεται παραπέρα η φτώχεια. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος και στελέχη της κυβέρνησής του κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία, ενώ το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα ανοίξει η διαδικασία για την εξέταση των κατηγοριών.

Θυμίζουμε ότι το σημερινό κυβερνών νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) ήταν σύμμαχος και ο Τέμερ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματος Εργατών, ήδη από το 2010 μαζί με άλλα αστικά κόμματα έως τον Μάη του 2016. Τότε απέσυρε την υποστήριξή του και ανέτρεψε κοινοβουλευτικά την Ρουσέφ επίσης για ζητήματα διαφθοράς. Σήμερα, η κυβέρνηση Τέμερ συνεχίζει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ και το Κόμμα Εργατών και άλλες οπορτουνιστικές διαχειριστικές δυνάμεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, επιδιώκοντας να επανέλθουν στο τιμόνι της εξουσίας, δήθεν γιατί ενδιαφέρονται για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά στην ουσία για την εξυπηρέτηση τμημάτων του βραζιλιάνικου κεφαλαίου.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ, μαζί με άλλες δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει το «Μέτωπο Σοσιαλιστικής Αριστεράς» καλούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Τέμερ, για την πτώση του, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν τις λαϊκές δυνάμεις να μην πέσουν στην παγίδα άλλων αστικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων και του πρώην κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών που λανσάρει ένα νέο «συμβόλαιο με το λαό», αλλά αυτό στο πλαίσιο του καπιταλισμού που δήθεν μπορεί ...να εξανθρωπιστεί. Ταυτόχρονα, καλεί σε ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων με επικεφαλής την εργατική τάξη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην προοπτική του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ