Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ενδοαστική κόντρα και ποινή φυλάκισης στον Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση καλά κρατεί στη Βραζιλία, με το ομοσπονδιακό δικαστήριο να καταδικάζει την Τετάρτη τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σε 9 χρόνια και 6 μήνες για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για το σκάνδαλο που πήρε την ονομασία «γρήγορο πλύσιμο» (Lava-Jato), που συγκλονίζει την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, όπου ο Λούλα φέρεται να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής εταιρείας ΟΑS, για ν' αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της. Επίσης, χτες αναφέρθηκαν άλλα πέντε κατηγορητήρια που αφορούν σε εξαγορά, ώστε να σιωπήσει ο πρώην διευθυντής της «Petrobras», Νέστορ Σερβέρου, για διευκολύνσεις σε εταιρείες για να χρηματοδοτηθούν, σε άλλες δωροδοκίες.

Ο Λούλα και οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ενώ ο πρώην Πρόεδρος χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως μεθόδευση για να τον αποκλείσουν από τη διεκδίκηση της προεδρίας και πάλι το 2018.

Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και άλλα εμπλέκονται και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και την αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα. Για διαφθορά διώκεται και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), που πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ρουσέφ. Από το κόμμα αυτό προέρχεται και ο σημερινός Πρόεδρος, Μισέλ Τέμερ, ο οποίος επίσης κατηγορείται για διαφθορά και έχει ζητηθεί να κινηθεί διαδικασία εναντίον του. Την πρώην σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που εξασφάλιζε τα κέρδη του κεφαλαίου με ταξική συναίνεση και ψίχουλα στο λαό, διαδέχτηκε σε περίοδο κρίσης η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που ετοιμάζει σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική(2019-06-13 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τεμέρ(2017-05-25 00:00:00.0)
Κατηγορητήριο στον Λούλα για μίζες(2016-09-16 00:00:00.0)
Χρήσιμα συμπεράσματα από τις τελευταίες «αναταράξεις»(2016-09-04 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της ενδοαστικής κόντρας(2016-08-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση(2016-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ