Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική

Η Εθνική Ενωση Φοιτητών, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, το Κίνημα των Εργαζομένων χωρίς γη καλούν σε γενική απεργία την Παρασκευή 14 Ιούνη, ενάντια στην πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που πλήττει πολλούς τομείς. Αφορμή είναι οι τελευταίες περικοπές στην εκπαίδευση, καθώς και η κατάργηση διαφόρων λεγόμενων κοινωνικών προγραμμάτων που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, για να αμβλυνθεί η ακραία φτώχεια, χωρίς να θίγεται η αιτία που την δημιουργεί, δηλαδή η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οι οργανώσεις που καλούν στην κινητοποίηση εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, που οδηγεί σε νέες απώλειες δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς. Επίσης, η απεργία αυτή έρχεται μετά από κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στον Μάη στη χώρα, με αιχμή κυρίως τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Επανεξετάζεται η καταδίκη του Λούλα

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σάλος που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη ηχογραφήσεων του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρο, Σέρχιο Μόρο, πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, που συμμετείχε στην υπόθεση «Lava Jato» (γρήγορο πλύσιμο), η οποία καταδίκασε σε 12ετή κάθειρξη τον πρώην σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά (παθητική δωροδοκία) και ξέπλυμα χρήματος. Στις ηχογραφήσεις αυτές, που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα «Intercept Brazil», καταγράφονται οι πιέσεις και παρεμβάσεις του Μόρο προς τους δικαστές ώστε να καταδικαστεί ο Λούλα. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση και έχει οριστεί η 25η Ιούνη ως η μέρα που θα εξετάσει την πρόταση της υπεράσπισης του Λούλα για την απελευθέρωσή του.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση - σκάνδαλο «Lava Jato» εμφανίζει τον Λούλα να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής ΟΑS, για να αποκτήσει μια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο σε παραλία της πολιτείας του Σάο Πάολο. Επίσης, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με την «Petrobras». Μπλεγμένο στη διαφθορά είναι το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού πολιτικού προσωπικού, μαζί και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του PT, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και στην αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα, τον Μάη του 2016. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, και ο Μισέλ Τέμερ, που διαδέχθηκε στην προεδρία την Ρουσέφ από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) και πρωτοστάτησε στην αποπομπή της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ