Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καταψηφίστηκε πρόταση για αποτροπή «άτακτου» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ναυάγησε» η προσπάθεια των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και ορισμένων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων διακομματική πρόταση νομικώς δεσμευτική που να αποτρέπει ένα άτακτο Brexit.

Η πρόταση, που θα επέτρεπε στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στις 25 Ιούνη και να εισαγάγουν νόμο που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβρη, καταψηφίστηκε με 11 ψήφους διαφορά, καθώς 309 βουλευτές ψήφισαν κατά και 298 υπέρ.

Τη διακομματική πρόταση, που κατέθεσε το Εργατικό Κόμμα, υποστήριξαν ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ, Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας, Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτουιν και η αρχηγός των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απογοητευτικό, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας.

Νωρίτερα, η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε πως θα διατηρήσει τη βουλευτική έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο τον επόμενο μήνα. Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας μετά τα τέλη Ιούλη, όταν κατά την εκλογική διαδικασία στους κόλπους των Συντηρητικών αναμένεται να οριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα διαδεχθεί την Μέι στην ηγεσία της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ