Copyright 2019 The Associated |
Από τη συνάντηση του Προέδρου της Β. Μακεδονίας Στ. Πεντάροφσκι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ |
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ δείχνουν να εντείνουν τις δυσκολίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οξύνοντας τις ενδοαστικές συγκρούσεις στο εσωτερικό των συγκεκριμένων χωρών.
Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών στις 30 Ιούνη στην Αλβανία, τονίζοντας ότι αν δεν διεξαχθούν μπορεί «να ματαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η Αλβανία μπορεί να κάνει το «επόμενο βήμα» ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θυμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες χώρες (π.χ. Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία), ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι υπάρχει «σκεπτικισμός» από κάποια μέλη της ΕΕ, καταλήγοντας πως «η δουλειά δεν μπορεί να σταματήσει τον Ιούνιο», αφού ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ «η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»...
Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες χτες το πρωί, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στηρίγματα στην πολύμηνη αντιπαράθεσή του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εσχάτως με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, που επιδιώκει την ακύρωση των εκλογών. Ο Ράμα διαβεβαίωσε πως οι τοπικές εκλογές «θα διεξαχθούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα» και υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει».
Στήριξη στην ΕΕ αναζήτησε χτες για τους δικούς του λόγους και ο νέος Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι. Η συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο τελευταίος αφενός δεν έκρυψε την προτίμησή του για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αφετέρου παραδέχτηκε τις κόντρες στους κόλπους της ΕΕ γι' αυτό το ζήτημα. «Προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να ληφθεί μόνο μία απόφαση: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πνεύμα συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία», είπε ο Τουσκ.
Υποστήριξη αναζητεί σήμερα στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει αν θα στηρίξει ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια. Ο Ζάεφ έχει παραδεχτεί ότι το μέλλον της κυβέρνησής του θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Γερμανίας. Εχει, έτσι, προειδοποιήσει ότι θα αποφασίσει μετά από αυτήν τη συνάντηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ή αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στην Πρίστινα, το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έγινε δεκτός με τιμές «απελευθερωτή» και συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την 20ετή επέτειο από τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επιθέσεων του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Υποστήριξε ότι το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να πραγματώσει «το στόχο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», διαβεβαιώνοντας για τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη διαδικασία. «Αν και υπάρχει ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, φαίνεται πως το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Αμερικανοί», τόνισε σε ομιλία που εκφώνησε χτες σε πλήθος 3.000 ατόμων στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεϊ της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου. Στην Πρίστινα βρέθηκε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε παίξει κομβικό ρόλο στο ναυάγιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, με αποτέλεσμα το Μάρτη του 1999 να ξεκινήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας επί Προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι εμφανίστηκε τάχα «συμφιλιωτικός» προς τη Σερβία, λέγοντας πως ο λαός του προτεκτοράτου ενδιαφέρεται για συμφιλίωση. Κάλεσε ωστόσο τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο εντός των σημερινών συνόρων. Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση να υπογραφεί πριν από νέο γύρο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι μία συμφωνία - πλαίσιο που θα καταγράφει όλα τα θέματα διαλόγου. Χαρακτήρισε «μη απαραίτητη» τη διαπραγμάτευση για τα σύνορα με τη Σερβία, λέγοντας πως οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει πριν από μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες «Συμφωνία Ολοκλήρωσης της Διαχείρισης των Συνόρων». Προειδοποίησε ότι η προγραμματισμένη για την 1η Ιούλη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής για το Κοσσυφοπέδιο στο Παρίσι μπορεί να καταλήξει σε ναυάγιο, «όχι με ευθύνη του Κοσόβου».
Στο Βελιγράδι πάντως παρέμεινε και χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρασίας, Μάθιου Πάλμερ. Συναντήθηκε αυτήν τη φορά με στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους με τον Βουκ Γέρεμιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών, πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και νυν αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Ο Πάλμερ είδε επίσης τον εκατομμυριούχο Ντράγκαν Ντζίλας του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης και τον Ζόραν Λούτοβατς, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος. Και οι δύο συμμετέχουν εδώ και μήνες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σχεδόν κάθε Σάββατο.