Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μετακίνηση στρατευμάτων και πώληση «F-35» στην Πολωνία

Συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του είχε χτες ο Ντ. Τραμπ

Από τη χτεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Τη μετακίνηση περίπου 2.000 στρατιωτών στην Πολωνία «από τη Γερμανία ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα. Παράλληλα η Πολωνία «παρήγγειλε (σ.σ. από τις ΗΠΑ) 32-35 μαχητικά αεροσκάφη "F-35"», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πάνω από τον Λευκό Οίκο πέταξαν δύο «F-35» προς τιμήν της νέας συμφωνίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει μέσα στη βδομάδα ότι ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή περίπου 1.000 επιπλέον στρατιωτών για «να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα» της Πολωνίας απέναντι στην «αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα και επιθετικότητα». Χτες, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για «επιπλέον στρατεύματα, αλλά για μεταφορά τους από άλλη τοποθεσία». Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκονται στη Γερμανία «εδώ και πολύ καιρό» και πιθανότατα ορισμένοι εξ αυτών θα μετακινηθούν στην Πολωνία «αν συμφωνήσουμε τελικά να το κάνουμε».

Και η επίσκεψη Ντούντα ήρθε να επιβεβαιώσει τη «στρατηγική συνεργασία» ΗΠΑ - Πολωνίας στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Εξάλλου, η πολωνική κυβέρνηση ζητά εδώ και μήνες από τις ΗΠΑ επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και μια μόνιμη αμερικανική βάση στο πολωνικό έδαφος, που θα μπορούσε μάλιστα να ονομαστεί «Fort Trump».

Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που εντείνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης (τάγματα) σταθμεύουν μόνιμα σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, όπου ηγούνται αντίστοιχα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ