Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επίσκεψη Αμπε στην Τεχεράνη με φιλόδοξους στόχους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Περισσότερη υπομονή» για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ συνέστησε, χτες βράδυ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν με φόντο τις εντεινόμενες απειλές και πιέσεις των ΗΠΑ της εν λόγω χώρας.

Η «λεπτή» αποστολή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, που φαίνεται πως έχει τις «ευλογίες» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι Ιρανοί κατέστησαν σαφές από την πρώτη στιγμή πως επιθυμούν «σαν κίνηση καλής θέλησης» από τις ΗΠΑ είτε τη χαλάρωση «των άδικων» κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο, ή την παράταση των εξαιρέσεων ή την αναστολή των κυρώσεων. Ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι σημείωναν τον «μεγάλο σεβασμό» που έχει δείξει στο Ιράν η Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τον «πολύ εποικοδομητικό ρόλο» που μπορεί να παίξει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο...

Μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «μία τυχαία σύγκρουση» μπορεί να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν προκαλώντας ευρύτερες συνέπειες... Ο Ιρανός ηγέτης, από την άλλη, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά θα καταφέρει «συντριπτικό πλήγμα εάν δεχθεί επίθεση».

Μερικές ώρες πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί σιίτες Χούτι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Αμπχα της Σαουδικής Αραβίας προκαλώντας τον τραυματισμό 26 ατόμων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μοναρχίας στη Σαουδική Αραβία καθώς έχει κατηγορήσει τους Χούτι ότι δρουν υπό τις υποδείξεις ή την επιρροή του Ιράν σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

Το ίδιο 24ωρο, στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντούσε τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ αλ Ναχγιάν. Από τις δηλώσεις της Μέρκελ φάνηκε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τις απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν καθώς η ίδια τόνισε ότι μολονότι Γερμανία και ΗΑΕ έχουν «αποκλίνουσες» απόψεις σε κάποια θέματα, «μας ενώνει η θέληση για μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org