Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Διευρύνεται η διεθνής ανησυχία για το νομοσχέδιο

Στο πλευρό των διαδηλωτών Βρετανία, Κομισιόν, Ταϊβάν

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

Νέα αντικυβερνητική κινητοποίηση έγινε χτες στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια της οποίας επέμβηκε η αστυνομία - σύμφωνα με τα πρακτορεία - με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, γκλομπ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην έδρα του τοπικού Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές αντιδρούν σε νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, με βασικό επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί κι άλλο ο ρόλος του Πεκίνου στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Από τη μεριά της, η κεντρική κινεζική κυβέρνηση επιμένει να μιλά για «εξωτερικές παρεμβάσεις», κατηγορώντας ΗΠΑ και άλλους ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές παρεμβαίνοντας σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ζητώντας «προσεκτικές» δηλώσεις και ενέργειες αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ.

Χτες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε ότι «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των προτάσεων», ενώ ο ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ κάλεσε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να ακούσει τις ανησυχίες «των φίλων της στη διεθνή κοινότητα» χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη» τη διατήρηση του «υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», που υποστηρίζει «τη διεθνή του φήμη».

Παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, που δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα» των διαδηλωτών και ότι «η ΕΕ μοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες που προβάλλονται» για το νομοσχέδιο.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση των αρχών της Ταϊβάν (η κυβέρνησή της διατηρεί υψηλούς τους τόνους απέναντι στην Κίνα και επιδιώκει στενή συνεργασία με ΗΠΑ κ.ά.), της οποίας ο ΥΠΕΞ, Τζόζεφ Γου, τάχτηκε ανοιχτά «στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ που μάχονται κατά του νόμου περί εκδόσεων και υπέρ του κράτους δικαίου» και πρόσθεσε: «Σας παρακαλώ, ας γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι (...) Η Ταϊβάν είναι μαζί σας. Η βούληση των πολιτών θα υπερισχύσει!».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέβαλαν χτες το πρωί τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου χωρίς να διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται στις 20 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ