Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περιοδεία Τραμπ στο εξωτερικό

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ετοιμασίες για το πρώτο ταξίδι του σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη έκανε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Τον Τραμπ συνοδεύουν πολυάριθμη αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων μονοπωλίων - κολοσσών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων, των υποδομών κ.λπ. Πρώτος σταθμός θα είναι αύριο το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο άνω των 50 ηγετών αραβικών - μουσουλμανικών χωρών. Στη σύνοδο ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει «βαρυσήμαντη» ομιλία για το Ισλάμ και τις σχέσεις του με τη Δύση και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Επόμενος σταθμός είναι το Ισραήλ, στη συνέχεια το Βατικανό και κατόπιν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μάη και στην Ταορμίνα της Σικελίας στη Σύνοδο Κορυφής των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G7), στις 26 - 27 Μάη.

Η κόντρα με το FBI

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνησή του, από τη μια, και το Κογκρέσο και το FBI, από την άλλη, σε σχέση με την έρευνα για τυχόν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και επικοινωνίες μελών του προεκλογικού του επιτελείου με το Κρεμλίνο. Τόνισε ότι ο πρόσφατος διορισμός του πρώην διευθυντή του FBI στο ρόλο του ειδικού ανακριτή - ερευνητή της υπόθεσης, Ρόμπερτ Μιούλερ, συνιστά «ένδειξη πως είμαστε διχασμένη χώρα» και πως η περίπτωση της έρευνας «ενδέχεται ν' αποτελεί μια ξεκάθαρη δικαιολογία των Δημοκρατικών για την ήττα τους στις εκλογές, τις οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν με εύκολο τρόπο, καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων τούς υποστήριζε».

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος παρακολούθησε την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν, σε γερουσιαστές, δήλωσε ότι πλέον η έρευνα για τη Ρωσία «αποκτά ποινική διάσταση» και ότι «η ικανότητα του Κογκρέσου να διεξάγει έρευνες για τη Ρωσία έχει υποβαθμιστεί αισθητά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ