Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκήσεις με Αμερικανούς με το βλέμμα στα Βαλκάνια

Από την πρόσφατη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών με την 173 Infantry Brigade Combat Team των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα
Από την πρόσφατη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών με την 173 Infantry Brigade Combat Team των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα
Σε άλλη μια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να συμβάλει στη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ανάβουν το φιτίλι του πολέμου και στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «BAYONET MINOTAUR - 2017», η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ» με την 173 Infantry Brigade Combat Team (Airborne) των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης, η οποία εκτελείται στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιούνται άλματα αλεξιπτωτιστών και αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων.

Η παρουσία του επίλεκτου αμερικανικού τμήματος στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη αναταραχή στα Δυτικά Βαλκάνια, Αλβανία, Κόσσοβο και ΠΓΔΜ, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο διαύλων της Ενέργειας και άλλων και όπου κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει και να παρατάξει μάχιμα τμήματά της υπό το μανδύα και ασκήσεων.

Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με αυτήν την αναμπουμπούλα η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της επίλεκτης 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, η οποία έλαβε χώρα τη βδομάδα 8 - 12/5. Η εκπαίδευση διεξήχθη μέρα και νύχτα και περιέλαβε, μεταξύ άλλων, κίνηση τμημάτων με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και Βολές Πυροβολικού και Βαρέων Οπλων Πεζικού.

Ολα αυτά στο φόντο και πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, όπου έλεγε π.χ. για τα Σκόπια πως «υπάρχει θέμα αν θα υπάρχει ως χώρα», ενώ σημειώνοντας πως «έχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων», πρόσθετε: «Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή»...

Και εντός αστικού ιστού στην Ιορδανία...

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες περί σκέψεων των Αμερικανών και Γερμανών να μεταφέρουν δραστηριότητές τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Τουρκία, στην Ιορδανία, αναδεικνύοντάς τη σε βάση αεροπορικών επιδρομών τους στη Μέση Ανατολή, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι στο διάστημα 1 - 18/5 πραγματοποιήθηκε εκεί η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Eager Lion 2017», στην οποία συμμετείχαν 21 χώρες (Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία), υπό τον συντονισμό των ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε «σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας». Τι σημαίνει αυτό; Από φωτογραφίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, φαίνεται ότι ασκήθηκαν και σε μάχη εντός αστικού περιβάλλοντος, μέσα σε πόλη, όπου τους στρατιώτες ...πετροβολούν άτομα με πολιτική περιβολή. Ασκήθηκαν, επίσης, και σε έφοδο μέσα σε κτίρια. Ολα αυτά στο πλαίσιο της διαρκούς σύζευξης του αντικειμένου των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό της εσωτερικής Ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με στελέχη από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, τη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ