Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έγινε χτες το πρωί στη Βουλή. Μίλησαν ο β' αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης και βουλευτές των κομμάτων.

Από το ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής, αφού έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, ανέδειξε το ιστορικό υπόβαθρο του βίαιου και βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων, σημειώνοντας ότι ο ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε στη δίνη και βίωσε τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη εθνικών κρατών. Σημείωσε ότι οι Πόντιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τουρκική αστική τάξη που ήθελε να εκτοπίσει το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά και την ελληνική αστική τάξη που τους χρησιμοποίησε για τα συμφέροντά της και τους εγκατέλειψε την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους.

Ανέφερε ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας σήμερα εντείνονται και διαπλέκονται και με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την προώθηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι πρέπει επαγρυπνούν ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί.

Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ ζητά «να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών» και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής και στην εξουδετέρωση του ρατσιστικού μίσους.

  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα Ενώσεις Ποντίων.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org