Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες για υδρογονάνθρακες

Διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, πραγματοποίησαν χθες εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της γαλλικής «Total» κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν «οι προοπτικές εξερεύνησης και εγχώριων αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εν λόγω εταιρείες για τη διενέργεια ερευνών σε νέες θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Τα ΕΛΠΕ ήδη συνεργάζονται με την «Total», μαζί και την ιταλική «Edison» για έρευνες στην θαλάσσια Περιοχή Παραχώρησης 2 (δυτικά της Κέρκυρας), με την οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι η «Total» αλλά και η «Exxon Mobil» σε συνεργασία με την «Qatar Petroleum» έχουν υπογράψει συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον «αέρα» η συνεργασία με τους Κινέζους

Αλλαγές στη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία «CMEC» προκαλεί στο μεταξύ η απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ Μ. Παναγιωτάκης σε χτεσινή γραπτή του δήλωση.

Είχαν προηγηθεί προχτές οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συμβατότητα της συγκεκριμένης συνεργασίας με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Ο Μ. Παναγιωτάκης στη γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι η συνεργασία με την CMEC είναι «εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία», αναφέροντας στη συνέχεια πως με την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, «διαμορφώνεται νέο πλαίσιο» που σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρει «προσαρμογές» στη συνεργασία με του Κινέζους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org