Στη γραπτή παρέμβασή του ο Νίκος Τσιούνης, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν, σημείωσε τα παρακάτω:
«Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δε τη δεκαετία που πέρασε, γινόμαστε μάρτυρες μιας ολομέτωπης επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δικαιώματα και ελευθερίες που είχαν κατακτηθεί, ακόμη και από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Η διεθνής καπιταλιστική τάξη, η "νέα τάξη πραγμάτων", όπως συνηθίζεται να λέγεται σήμερα, αξιοποιώντας την υποχώρηση του λαϊκού κινήματος σε διεθνές επίπεδο, ξεκίνησε μια επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Γνωρίζοντας ότι η πολιτική τους θα δημιουργήσει αντιδράσεις και αργά ή γρήγορα θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους, εκτός των άλλων προσπαθεί να ελέγξει και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα.
Μία μορφή τέτοιας τρομοκρατίας σε βάρος των πολιτών και ιδιαίτερα του λαϊκού κινήματος πραγματοποιείται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν και το μαζικό φακέλωμα που αυτή προβλέπει για τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και όλου του κόσμου γενικότερα.
Στη σύντομη παρέμβασή μου θα αναφερθώ στη Συμφωνία Σένγκεν και στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών που αυτή επιβάλλει.
Είναι αποτέλεσμα της ξέφρενης αντιδραστικής πορείας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του. Είναι πολιτική επιλογή του πιο ακραίου αυταρχισμού που γνωρίσαμε μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η Συμφωνία Σένγκεν και το σύνολο των νόμων, ΠΔ, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων οργανισμών, αρχών κλπ., που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή της, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επιβάλλουν μαζικό φακέλωμα των πάντων, προσώπων και πραγμάτων. Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχτεί το φακέλωμα για τις φιλοσοφικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, την υγεία, την πρόνοια, ακόμη και την ερωτική ζωή.
Επιτρέπουν την παρακολούθηση και το φακέλωμα ακόμη και με την υπόνοια ότι κάποιος στο... μέλλον μπορεί να παρανομήσει και έτσι στην πράξη καταργούν το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο είναι βασική αρχή του κράτους δικαίου.
Το φακέλωμα θα γίνεται από δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και από ιδιώτες, ντόπιους και ξένους.
Ισως είναι περιττό να τονίσουμε, ότι όλη αυτή η νομοθεσία έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες από τη χώρα μας, οι οποίες επιβάλλουν την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Να σημειώσουμε ότι φακέλωμα στην Ελλάδα πάντα είχαμε, άλλοτε λίγο - άλλοτε πολύ, πάντοτε όμως ήταν παράνομο. Η πρώτη προσπάθεια νομιμοποίησης του φακελώματος είναι αυτή που γίνεται με τη Σένγκεν και το Ν. 2472/97.
Οι λεγόμενες δικλείδες προστασίας, που προβλέπει ο Ν. 2472/97, βάσιμα μπορούμε να υποστηρίξουμε, ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες και όχι τους πολίτες από την επεξεργασία των δεδομένων. Με δυο λόγια και από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της νομοθεσίας αποδεικνύεται ότι, άσχετα από προθέσεις, τα μέτρα που παίρνονται, βασικά σκοπεύουν όχι στην προστασία των πολιτών, αλλά στην προστασία των αρχείων από τους φακελωμένους πολίτες. Εμμεσα αυτό προκύπτει και από σχετικά έντυπα αιτήσεων και γνωστοποιήσεων για τήρηση αρχείων, αφού εκτός των άλλων υπάρχει αίτηση για άδεια ακόμη και καταχώρισης ευαίσθητων δεδομένων και στο Ιντερνετ.
Μετά και από τη δημιουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φακελώματος των εργαζομένων και δημιουργίας μαύρων λιστών για το ποιόν, τις πεποιθήσεις, τις δραστηριότητες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, όπως ήδη ισχύουν από χρόνια σε κάποιους κλάδους».
«Σήμερα είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε περισσότερο με την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Η πλούσια εμπειρία αγώνων του ΚΚΕ για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και του συνόλου του λαϊκού κινήματος, αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη για νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε.
Με τη συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της κοινωνικής ζωής της χώρας μας, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν. Οι στόχοι της Επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου για το φακέλωμα (2472/97), η μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, η πλατιά ενημέρωση του λαού, ο συντονισμός των αντιδράσεων, η βοήθεια προς τα άτομα ή τους φορείς που θα θιγούν από την τυχόν εφαρμογή της.
Ολοι μαζί μπορούμε να αποκρούσουμε το νέο μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Ενας γόνιμος διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα. Η υπεράσπιση και ο στόχος διεύρυνσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών πρέπει να γίνουν υπόθεση του λαϊκού μας κινήματος, ιδιαίτερα δε του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σήμερα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε το αντίπαλο δέος των λαών, κόντρα στα συμφέροντα και τις επιλογές αυτών που τα επιβουλεύονται, να υπερασπίσουμε τη ζωή και την ανθρωπιά στον πλανήτη μας. Στον αγώνα αυτό πρέπει να εντάξουμε και την πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και των ελευθεριών».