Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Μήνας ενημέρωσης και κινητοποίησης ο Απρίλης

Πραγματοποιήθηκε χτες Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας

Συνέντευξη Τύπου οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν χτες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η οποία αποτέλεσε ένα βήμα ανάδειξης των πρωτοβουλιών που η Επιτροπή προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η Επιτροπή προχωράει σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης του κόσμου σχετικά με τη Συνθήκη Σένγκεν, τον εσωτερικό νόμο 2472/97 και τους τρόπους που αυτά θίγουν τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών.

Η δημιουργία της Επιτροπής, με τη μορφή που αυτή έχει πάρει σήμερα, προήλθε μετά από πρωτοβουλία μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 20 Νοέμβρη του 1997, που με ανοιχτή ημερίδα - συζήτηση συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα κατά της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία αποτελείται από περίπου 160 ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους πολιτικοί που αντιπροσωπεύουν όλο το πολιτικό φάσμα και εκπρόσωποι μαζικών και εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δε συναινούμε στην περιστολή ατομικών ελευθεριών

Στη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε παρουσίαση της Γραμματείας της Επιτροπής, ενώ παίρνοντας εισηγητικά το λόγο ο Ν. Τσιούνης από τη Γραμματεία αναφέρθηκε συνοπτικά στα βήματα που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και στην ανταπόκριση που βρίσκει στον κόσμο η Εκκληση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για τη συλλογή υπογραφών. Υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: "Οι Ελληνες πολίτες υπογράφουν, γιατί αρνούνται να συναινέσουν στην περιστολή των ατομικών, πολιτικών ελευθεριών τους και την καταπάτηση βασικών συνταγματικών διατάξεων, στην ακύρωση διατάξεων διεθνών συνθηκών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη συγκέντρωση και επεξεργασία προσωπικών στοιχείων, στην κατάργηση του απορρήτου του ιδιωτικού βίου, στην κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, στη νομιμοποίηση της παρακολούθησης και την σκλήρυνση των μέτρων για τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες".

Σημείωσε επίσης ότι, για την Επιτροπή, ο σεβασμός των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι μη διαπραγματεύσιμος και τόνισε ότι οι άμεσοι στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι: "Η ανακήρυξη του Απρίλη σε μήνα καμπάνιας ενημέρωσης και ακόμα μεγαλύτερης μαζικοποίησης της Επιτροπής για τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κάτω από την Εκκληση. Η διεκδίκηση για την άμεση κατάργηση του νόμου 2472/97 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και, τελικά, η μη εφαρμογή στην πράξη της Συνθήκης Σένγκεν".

Αντίδραση στο ηλεκτρονικό φακέλωμα

Ακολούθησαν αναλυτικότερες παρεμβάσεις μελών της Επιτροπής για ιδιαίτερες πτυχές της Συνθήκης Σένγκεν. Ο Δ. Σαραφιανός,μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα, που επισημοποιείται με τη Σένγκεν, ήδη εφαρμόζεται. Στη χώρα μας, υπάρχει καταχώριση στοιχείων για πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι και εφαρμόζεται το σύστημα του λεγόμενου καταλόγου "ανεπιθυμήτων" του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, που μπορεί να αντλεί στοιχεία και από τα αρχεία της Σένγκεν. Και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μια ακόμη μεγαλύτερη αυταρχικοποίηση του ποινικού πλαισίου, με την επαναφορά του αδικήματος της περιύβρισης αρχής και την πρόσφατη ψήφιση της συμφωνίας EUROPOL, δήθεν για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας. Κατέληξε ότι, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις από τους πολίτες, η κατάσταση θα δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο.

Ο Γ. Α. Μαγκάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως στη Συμφωνία Σένγκεν προβλέπεται ότι οι διεθνείς νόμοι υπερτερούν των εθνικών νόμων. Ετσι, έθεσε το συγκεκριμένο αίτημα ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος να προβλεφτούν ορισμένοι όροι και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή οι διεθνείς αποφάσεις που θα θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.

Παρέμβαση, επίσης, έκανε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που στάθηκε στο γεγονός ότι ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το νόμο περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, υπάρχει κάποια αρχή, που έχει την ευθύνη να απαντήσει στον οποιοδήποτε πολίτη για το αν γίνεται επεξεργασία δικών του στοιχείων από κάποιον μηχανισμό, με εξαίρεση, όπως τόνισε η ομιλήτρια, τις περιπτώσεις που άπτονται θεμάτων "εθνικής ασφάλειας". Κάλεσε, λοιπόν, σε μια μαζική προσφυγή πολιτών στην επιτροπή αυτή, ώστε να αναδειχτεί στην επικαιρότητα το ζήτημα του ηλεκτρονικού φακελώματος και μετέπειτα στα δικαστήρια.

Δημιουργία τοπικών επιτροπών

Στη δική του τοποθέτηση, ο Ν. Τσαφούλιας,βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, έκανε λόγο για την ανάγκη μαζικοποίησης της επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας υπογράμμισε, στη σύντομη παρέμβασή του, ότι τα λεγόμενα περί καταπολέμησης της εγκληματικότητας είναι το πρόσχημα για να χτυπηθούν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Υπενθύμισε ότι η ψήφιση της συμφωνίας της EUROPOL, ευρωπαϊκής αστυνομίας, έρχεται στη Βουλή με συνοπτική διαδικασία και υποβαθμίζεται. Ενώ κάλεσε την Επιτροπή να προχωρήσει σε διαμαρτυρία στα κόμματα που είναι υπέρ της ψήφισης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και, παράλληλα, να παροτρύνει όλους τους Ελληνες να απευθυνθούν στην Επιτροπή του υπ. Δικαιοσύνης για να διαπιστώσουν εάν φακελώνονται. Τέλος, ο Στρ. Κόρακας υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η δραστηριότητα της Επιτροπής και σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Ο Ν. Νικητόπουλος, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστήριξε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί πως οι προτάσεις που γίνονται από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

  • Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ, ο Μ. Μηλιαράκης,ο Γ. Τσαπόγας από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ο Χρήστος Λογαράς,ενώ παραβρέθηκαν ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Μακρής,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Διά της απουσίας τους έλαμψαν ...τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ