Με το προεκλογικό πυροτέχνημα περί μείωσης της θητείας μετά από τρία χρόνια στους 12 μήνες, ο υπουργός Αμυνας δημιουργεί προπέτασμα καπνού για να καλύψει τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές επιταγές
Σε παιχνίδι, που το προσαρμόζει στις εκάστοτε σκοπιμότητες που θέλει να εξυπηρετήσει, έχει μετατρέψει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος την υπόθεση της στρατιωτικής θητείας. Εξήγγειλε χτες τη μείωση, μετά από... τρία χρόνια, της θητείας στους 12 μήνες και για αντιστάθμισμα στη μείωση αυτή, την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών. Με το προεκλογικού χαρακτήρα αυτό πυροτέχνημα, είναι περισσότερο από σαφές, ότι θέλει να συγκαλύψει ότι αυτό που υλοποιείται δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού ο οποίος θα είναι έτοιμος να φέρνει σε πέρας αποστολές και βρώμικους ρόλους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.
Ουσιαστικά ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, πρόσφερε μια ξαναζεσταμένη σούπα που τον τελευταίο καιρό τη σερβίρει με κάθε ευκαιρία. Κήρυξε με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το υπουργείο Αμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας ενώ έκανε την εξαγγελία αυτή, δεν ήταν σε θέση να δώσει τα στοιχεία αυτά που θα επιβεβαίωναν τουλάχιστον την αξιοπιστία των λόγων του και παρέπεμψε στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που θα γίνει μετά από τέσσερις μήνες στη Βουλή.
Σύμφωνα με όσα είπε, η μείωση θα είναι σταδιακή και παράλληλη με την πρόσληψη «επαγγελματιών στρατιωτών» που θα αντικαταστήσουν το σημερινό θεσμό των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει με ακριβή στοιχεία παραπέμποντας στο επικείμενο νομοσχέδιο. Περιορίστηκε μόνο να κάνει την εκτίμηση ότι μετά από τρία χρόνια, η θητεία θα είναι 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς, 14 στην Πολεμική Αεροπορία και 15 στο Πολεμικό Ναυτικό. Ως αντιστάθμισμα αυτής της μείωσης, θα είναι η άμεση πρόσληψη 15.000 μονίμων στρατιωτών.
Ηδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως στο Στρατό Ξηράς αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, υπηρετούν σήμερα περίπου 12.000 έμμισθοι οπλίτες διαφόρων κατηγοριών και όπως εκτιμάται, μια μείωση της θητείας κατά δύο μήνες, θα απαιτούσε την πρόσληψη περίπου 15.000 οπλιτών πενταετούς θητείας, η μισθοδοσία των οποίων θα απαιτούσε πάνω από 60 δισ. δραχμές ετησίως. Το τελικό αποτέλεσμα όλου του αποπροσανατολιστικού παιχνιδιού θα είναι, όχι βέβαια η μείωση της θητείας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, αλλά η εγκαθίδρυση ενός μισθοφορικού σώματος, ενός νέου κατασταλτικού μηχανισμού που θα αναλαμβάνει ρόλους εντός και εκτός συνόρων στα πλαίσια της λογικής της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.
Ο υπουργός Αμυνας, συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στο ΝΑΤΟ, εξήγγειλε την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας στην οποία ενέταξε και τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Στους στόχους αυτής της «νέας» στρατηγικής, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, περιλαμβάνονται η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων ευέλικτων και ταχυκίνητων που θα είναι μικρότερες σε όγκο από τις σημερινές και η «οριστική εγκατάλειψη του στρατιωτικού μοντέλου της εποχής του "ψυχρού πολέμου"».
Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Ελλάδα, την προηγούμενη περίοδο, ακολουθούσε το στρατιωτικό μοντέλο που υπαγόρευαν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αυτές που διαμορφώνουν το «νέο περιβάλλον ασφάλειας», αυτό της νέας τάξης. Μάλιστα ήταν κάτι παραπάνω από σαφής όταν ανέφερε ότι στους στόχους της νέας αμυντικής στρατηγικής της χώρας εντάσσεται η «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Δηλαδή ΝΑΤΟικές αποστολές τύπου Βοσνίας και Κοσσυφοπεδίου. «Αυτό, είπε, σηματοδοτεί ανταπόκριση στις ανάγκες της αμυντικής διπλωματίας αλλά και της συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας επαγγελματικών στρατών, να σημειωθεί ότι ήδη στις περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει είτε καταργηθεί είτε μειωθεί δραστικά η υποχρεωτική στράτευση των νέων και οι στρατιωτικές τους μονάδες επανδρώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες. Το μέτρο αυτό έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων ταχυκίνητων μονάδων, που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο και θα επεμβαίνουν για την επιβολή της νέας τάξης. Ενα τέτοιο ρόλο, βέβαια, δεν μπορούν να παίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά, στη βάση της λογικής υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας τους.