Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδοκιμάστηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής

Μόνο 18 βουλευτές συμφώνησαν με την τακτική του να υποβάλλει μηνύσεις και να ζητεί τη δίωξη όσων διαφωνούν μαζί του. Αφορμή, η αίτηση άρσης της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου για τις αποκαλύψεις που αφορούν τη στάση του Ε. Γιαννόπουλου στην Κατοχή. Αχ. Κανταρτζής:  Την πολιτική ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Σημίτης

Αποδοκιμάστηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής η αντιδημοκρατική πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης να ποινικοποιεί με σωρεία μηνύσεων και αγωγών κάθε διαφορετική άποψη. Αφορμή ήταν χτες η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας Αποδοκιμάστηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής η αντιδημοκρατική πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης να του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου μετά από τρεις μηνύσεις του Ε. Γιαννόπουλου για το γνωστό θέμα της στάσης του τελευταίου την περίοδο της κατοχής.

Με την πρόταση για άρση της ασυλίας τάχθηκαν μόνο 18 βουλευτές ενώ 219 ψήφισαν κατά, 4 παρών, 4 λευκό ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να παραστεί στη συνεδρίαση και να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των μηνύσεων που κατά πάντων υποβάλλει.

Την ευθύνη που έχει συνολικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του Ε. Γιαννόπουλου κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής. Ανέφερε ότι τα όσα είπε ο Β. Κεδίκογλου συνδέονται άμεσα με την πολιτική του δράση και αφορούν τη γνώμη του για τη δράση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά την περίοδο της κατοχής. Ο καθένας είπε έχει την άποψή του για το θέμα, με βάση και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Είναι, ανέφερε, απαράδεκτο οι πολιτικές διαφορές να λύνονται στα δικαστήρια, γιατί δεν κρίνεται εκεί η ιστορία, η στάση του καθένα και η αντιστασιακή ιδιότητα.

Ο βουλευτής είπε ότι είναι πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρόνια αυτό το μπαράζ μηνύσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, κατά των πολιτικών του αντιπάλων και του Τύπου. Ανέφερε τις μηνύσεις και της αγωγές κατά του «Ριζοσπάστη», του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, αλλά και άλλων εντύπων υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι διώξεις είναι πολιτικές. Στρέφονται, τόνισε, κατά της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου, αφού διώκονται έντυπα γιατί εξέφρασαν κρίσεις ή παρουσίασαν τα γεγονότα και το σοβαρό είναι ότι αυτές οι διώξεις γίνονται από υπουργό Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικό της πλήρους κάλυψης που παρέχει ο πρωθυπουργός στον υπουργό Δικαιοσύνης είναι, όπως είπε ο βουλευτής, η άρνηση του Κ. Σημίτη να συναντηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα για το θέμα της δίωξης του «Ριζοσπάστη». Πρόκειται, υπογράμμισε, για πρωτοφανές γεγονός να μη δέχεται ο πρωθυπουργός συνάντηση με αρχηγό κόμματος.

Την απαράδεκτη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης να σέρνει στα δικαστήρια όποιον διαφωνεί μαζί του και να ποινικοποιεί την κάθε διαφορετική άποψη καταδίκασαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές της ΝΔ, που πήραν μέρος στη συζήτηση, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Ο τελευταίος, αφού δήλωσε ότι συνήθως ψηφίζει υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών στην περίπτωση του Β. Κεδίκογλου θα κάνει εξαίρεση. Είναι απαράδεκτο, είπε, αυτός να υποβάλλει μηνύσεις και να παρίσταται αυτοπροσώπως στα δικαστήρια, γιατί εκθέτει τον πολιτικό κόσμο και επηρεάζει τη Δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, τόνισε, και να υποβάλλει μήνυση ως απλός πολίτης αντί να επωφελείται ο ίδιος από την ασυλία και να ζητάει την άρση της ασυλίας του Κεδίκογλου.

Ο Ε. Ζαφειρόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, ζητώντας μη άρση της ασυλίας, υπογράμμισε ότι η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να κρίνεται στα δικαστήρια και τόνισε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος θα έπρεπε να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα τη στιγμή που υπέβαλε μήνυση. Σχολιάζοντας την παρουσία του υπουργού στην πρόσφατη δίκη του Θ. Κατριβάνου είπε ότι ο κόσμος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να αμυνθεί ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος όταν παρίσταται αυτοπροσώπως ως πολιτικός ενάγων ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι δεν είναι θέαμα υπουργού Δικαιοσύνης αυτός να κάθεται επί μέρες στο έδρανο της πολιτικής αγωγής, ενώ ζήτησε να αναστέλλεται η όποια δικαστική διαδικασία όσο κάποιος είναι υπουργός.

Τη μη άρση της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου ζήτησαν εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φ. Κουβέλης και του ΔΗΚΚΙ ο Γ. Τσαφούλιας αποφεύγοντας όμως να αναφερθούν στις μηνύσεις, που σωρηδόν υποβάλλει κατά των αντιπάλων του ο Ε. Γιαννόπουλος σε αντίθεση με άλλα στελέχη των κομμάτων τους, που με σαφήνεια καταδίκασαν τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα, ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποφασίζοντας με πολιτικά κριτήρια.

Στην ομιλία του ο Β. Κεδίκογλου αμφισβήτησε για μία ακόμα φορά την αντιστασιακή ιδιότητα του Ε. Γιαννόπουλου και τόνισε ότι από τα επίσημα ντοκουμέντα πουθενά δεν αναφέρεται το όνομά του. Επανέλαβε ότι εθελοντικά εντάχθηκε στα τάγματα ασφαλείας και κατέληξε λέγοντας ότι το δίκαιο θα επικρατήσει, όπως συνέβη με τον Παπόν στη Γαλλία πρόσφατα και η αντιστασιακή ιδιότητα του Ε. Γιαννόπουλου θα ανακληθεί και η σύνταξή του θα διακοπεί.

Χτες, επίσης, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουτσόγιωργα για τροχαία παράβαση και της ΝΔ Θ. Κατσίκη για παράνομη λειτουργία ραδιοσταθμού

Να διακοπεί η σύνταξή του

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο Β. Κεδίκογλου ζητάει να διακοπεί η σύνταξη που χορηγείται στον Ε. Γιαννόπουλο και να ανακληθούν τα σχετικά διατάγματα, που αναγνωρίζουν τον υπουργό Δικαιοσύνης ως αντιστασιακό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ερώτησή του επικαλείται μία σειρά εγγράφων και σχετικών αποφάσεων από τα οποία, όπως αναφέρει, προκύπτουν "όχι απλώς υπόνοιες παρανόμου χορήγησης σύνταξης αλλά πλήρεις αποδείξεις". Τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών "ως φρουρός του δημοσίου χρήματος έχει υποχρέωση να υπομνήσει στον υπουργό Αμυνας ότι το διάταγμα τις 22.8.85 πρέπει να ανακληθεί όσον αφορά τον Ε. Γιαννόπουλο ως μη δικαιουμένου αποκατάστασης, αφού δε διώχτηκε". Ο Β. Κεδίκογλου στην Ερώτησή του αναφέρει ότι "ο Ε. Γιαννόπουλος δε συμμετείχε στην Αντίσταση και ποτέ δεν διώχτηκε, υπήρξε ένστολος συνεργάτης των κατοχικών κυβερνήσεων και έμμισθος αυτών έως την 1.12.1994".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ