Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λαοί «πληρώνουν» τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

Περιοδεία στο εργοτάξιο του αγωγού TAP και συνέντευξη Τύπου από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στο εργοστάσιο
Από την περιοδεία στο εργοστάσιο
Να αξιοποιήσει την αστείρευτη δύναμή του και ενωμένος να ορθώσει ταξικό, μαζικό, μαχητικό εμπόδιο στη νέα λαίλαπα, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στις Σέρρες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης σε χώρους εργασίας, σχολές, γειτονιές, χωριά, όπου ζει και εργάζεται ο λαός, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μαζί με στελέχη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιόδευσαν και μίλησαν στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του αγωγού TAP AG στην EO Σερρών - Δράμας και στο εργοστάσιο ΠΑΝ - Μετάλ. Στη συνέχεια, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια και τον TAP.

Στον TAP AG στις Σέρρες (εργοτάξιο και γραφεία) απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές βιώνουν απίστευτη εντατικοποίηση της εργασίας.

Τόσο στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοταξίου του TAP AG όσο και στη σύσκεψη που έγινε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΠΑΝ - Μετάλ, ο Σ. Ζαριανόπουλος απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 17 Μάη, τονίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει πλήγματα στην κυρίαρχη πολιτική, να δυναμώσει την πάλη του λαού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ των δικών του συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου.

Στη συνέντευξη Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του TAP, και αναφερόμενος στα πανηγύρια της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» που φέρνει και τις «χιλιάδες θέσεις εργασίας», σημείωσε:

«Καλλιεργείται κλίμα περί "τυχερών" εργαζομένων που βρήκαν - μετά από μακροχρόνια ανεργία και ανέχεια - μια θέση προσωρινής εργασίας (λιγότερο από ένα χρόνο) με χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση της εργασίας, που συνολικά (μαζί με τον απλήρωτο μεγάλο χρόνο μετάβασης) ξεπερνά κατά πολύ το 8ωρο. Κι αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως όλοι οι υπόλοιποι, θα πληρώσουν το ίδιο βαριά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη σύνταξη, το αφορολόγητο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, θέρμανσης και άλλα που θα τους είναι αναγκαία μετά τη λήξη της εργασίας - σύμβασής τους (από τους 3.000-3.500 εργαζόμενους στην περίοδο της κατασκευής, θα απομείνουν 100-150 εργαζόμενοι στη φάση της λειτουργίας του αγωγού). Αλλά και την κατεδάφιση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις μαζικές απολύσεις, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, το εργοδοτικό «λοκ άουτ». Μέτρα που δεν ψηφίζει για επικοινωνιακούς λόγους η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά δηλώνει ότι θα τα εφαρμόσει πλήρως αν έρθει στην κυβέρνηση.

Η προσωρινή, μερική, κακοπληρωμένη απασχόληση γίνεται το μόνιμο, γενικευμένο μοντέλο εργασίας στο εξής, προσάναμμα στην ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή (ξένων και ελληνικών) είναι τεράστια, επιδοτούμενα από τη φτηνή εργασία, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, που πληρώνουν με αίμα, απανωτούς φόρους οι εργαζόμενοι».

Κίνδυνοι και όχι οφέλη για το λαό

Σε ό,τι αφορά τα δήθεν οφέλη για το λαό, ο Σ. Ζαριανόπουλος τόνισε:

«Αν και ο αγωγός περνά από το έδαφος της χώρας, κανένα όφελος δεν θα έχουν οι εγχώριοι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αυξάνονται.

Η κατασκευή του αγωγού υπό τις σημερινές συνθήκες δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, πέρα από την ολιγόμηνη απασχόληση εργαζομένων υπό τον εκβιασμό της θηριώδους ανεργίας. Είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμών και παζαριών ανάμεσα σε ενεργειακά μονοπώλια και κράτη που τα εκπροσωπούν. Οι ίδιοι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολέμους, θύματα, προσφυγιά. Δεν συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, όταν μάλιστα ιδιωτικοποιούνται λιγνιτικές - και αργότερα υδροηλεκτρικές - μονάδες της ΔΕΗ καθώς και μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της.

Θέτει την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλων των ανταγωνιστικών συμφερόντων (επιχειρήσεων, κρατών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών π.χ. ΝΑΤΟ - ΕΕ), που υπό τις σημερινές συνθήκες ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας για την Ενέργεια, αυξάνει τους κινδύνους. Με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, λίγα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη στρατιωτική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ, προωθείται και πάλι επαναχάραξη των συνόρων με επιπτώσεις - ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή. Η ρύθμιση των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή (εκμετάλλευση νέων ενεργειακών πηγών, χάραξη και εκμετάλλευση των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, όπως και εμπορικών δρόμων) δεν είναι καθόλου άσχετη με τις εξελίξεις αυτές, το αντίθετο. Προαναγγέλλουν όξυνσή τους, αύξηση των κινδύνων για τους λαούς, οι οποίοι συντονισμένα πρέπει να αντιδράσουν, να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την εμπλοκή τους στα σχέδια αυτά».

Η θέση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ όχι μόνο δεν είναι αντίθετο στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά παλεύει γι' αυτή. Με τη διαφορά ότι η ανάπτυξη αυτή θα ωφελεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, που δεν μπορεί να σχεδιάσει, παρά μόνο πρόσκαιρα, εκεί που διαβλέπει δυνατότητες γρήγορου και μεγάλου κέρδους.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και όχι των καπιταλιστικών κερδών, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με πρωτεύουσα θέση μέσα σ' αυτά του ενεργειακού τομέα, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να εξασφαλίσει:

-- Κεντρικά σχεδιασμένη και ολόπλευρη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών και όχι μόνο αυτών που προσφέρουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος στο κεφάλαιο.

-- Φτηνή Ενέργεια για όλο το λαό - ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές της.

-- Ισότιμη συνεργασία με άλλες χώρες, σε όφελος του λαού. Απεμπλοκή από πολεμικούς σχεδιασμούς για την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του: «Με οργάνωση, αγώνα, Κοινωνική Συμμαχία. Με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές, αλλά και στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές, σε όλους τους λαϊκούς φορείς. Γιατί βρίσκεται μπροστάρης στους αγώνες. Δείχνει τον μοναδικό δρόμο που έχει ο λαός για έξοδο από τη σημερινή κατάσταση σε όφελός του: τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την πολιτική του και τα πολιτικά του κόμματα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Την ανατροπή».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org