Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Για «ασφάλεια» και διείσδυση σε αγορές νότια και ανατολικά

Συνέρχεται μεθαύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με συμμετέχοντες τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών, ή και ανώτερα διπλωματικά στελέχη.

Στην ατζέντα είναι η περιλάλητη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε Θέματα Ασφάλειας και Αμυνας. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι το ΣΕΥ θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως όσον αφορά τις «πολιτικές πτυχές» της, όπως παρουσιάζονται αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ πέραν των συνόρων της, με κεκαλυμμένο στρατιωτικό χαρακτήρα, τύπου αστυνόμευσης ή εκπαίδευσης ντόπιων στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, «μια περιοχή που αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση, ιδίως στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και το Σουδάν. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις πολιτικές προκλήσεις και τις προκλήσεις για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται από πλευράς ΕΕ, που εστιάζει σε μια χερσαία περιοχή με μεγάλο ορυκτό πλούτο, όπως και σε ένα σημαντικότατο θαλάσσιο δίαυλο για την παγκόσμια διαμετακόμιση.

Επόμενο θέμα έχουν οριστεί οι «Σχέσεις ΕΕ - Αφρικής». Η λεγόμενη μαύρη ήπειρος, ειδικά βόρεια και υποσαχάρια, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Εξ ου και το ΣΕΥ θα εξετάσει τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής βάσει κοινής ανακοίνωσης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της Κομισιόν, «για μια νέα ώθηση της εταιρικής σχέσης Αφρικής - ΕΕ». Φιλοδοξία τους είναι η συζήτηση να συμβάλει στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, το Νοέμβρη. Σε αυτό το φόντο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν με τον Moussa Faki Mahamat, πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 14/3.

Τέλος, οι μετέχοντες υπουργοί θα επικεντρώσουν στην «Ανατολική εταιρική σχέση», το «εργαλείο» της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων της σε «ζώνες επιρροής» της Ρωσίας. Αλλωστε, ακολουθούν - στα διάφορα σχήματα που έχουν στήσει προς ευόδωση του σκοπού τους - Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 19/6 στο Λουξεμβούργο και Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στις 24/10 στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ