Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τι γυρεύουν οι «αλεπούδες» στη γειτονιά μας;

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλεί το λαό της περιοχής η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Jonathan Cohen, αλλά και τη διέλευση εξοπλιστικών φορτίων και στρατευμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Jonathan Cohen, ο οποίος συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Rebecca Fong, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Οπως έγινε γνωστό, συζήτησαν την παραπέρα ενίσχυση των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων στους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες.

Τον περασμένο Φλεβάρη, εξάλλου, εμπορικό πλοίο προερχόμενο από τις ΗΠΑ έφτασε στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας οκτώ πολεμικά μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 «Blackhawk» που συναρμολογήθηκαν επιτόπου και στη συνέχεια αναχώρησαν για ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Κεντρική Μακεδονία και από εκεί σε ΝΑΤΟικές βάσεις στα Βαλκάνια, ενώ στις 5 Μάη η KFOR επιβεβαίωσε ότι κομβόι της αναχώρησε από το Κοσσυφοπέδιο και κατευθύνεται νότια προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Τι γυρεύουν οι αλεπούδες στη γειτονιά μας;», σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει τα πάνε - έλα διαφόρων "ντελάληδων της ιμπεριαλιστικής ειρήνης", καθώς και τα πάνε - έλα στρατιωτικών εξοπλισμών και φορτίων που περνάνε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προορίζονται για τα εκστρατευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε όλα τα Βαλκάνια.

Με αφορμή και την τελευταία επίσκεψη του βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, J. Cohen, στην Κεντρική Μακεδονία, συνοδεία της γενικής προξένου, Rebecca Fong, χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Η αναζήτηση "κερδοφόρων τομέων" και "ευκαιριών επιχειρηματικών συνεργασιών" για τα αμερικανικά μονοπώλια γίνεται σε συνθήκες "εξαφάνισης" όποιου εργατικού και λαϊκού δικαιώματος με την υπογραφή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του 4ου μνημονίου, που τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν αμφισβητούν στην ουσία τους.

Γίνεται, όμως, και σε περίοδο που πληθαίνουν οι εστίες σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και Κίνας για τον έλεγχο πηγών, δρόμων και δικτύων Ενέργειας, νευραλγικών εμπορικών κόμβων και απώτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, με τις εξελίξεις σε Σκόπια, Αλβανία, Κόσσοβο να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τις στοχεύσεις τέτοιων επισκέψεων. Δεν πάνε, άλλωστε, πολλές μέρες όταν από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο "Για την Αμυνα και την Ασφάλεια", υπό την αιγίδα του υπ. Αμυνας της Ελλάδας, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ δήλωνε ότι "η Ελλάδα είναι στον προμαχώνα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας, που δεν είναι πάντα προς το καλό στην Ανατολική Μεσόγειο".

Αναδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα αν είναι στην κυβέρνηση, την περιφέρεια ή τους δήμους, ομονοούν ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να εξυπηρετούν.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιες επισκέψεις και κινήσεις που προωθούν το αιματοκύλισμα των λαών. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να ενισχύσουν τη φιλία και την αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς.

Να παλέψουν και να απαιτήσουν: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org