Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σταθερή η στάση του ΚΚΕ υπέρ των δικαιωμάτων των ενστόλων

Συνάντηση με τους προέδρους των συνδικαλιστικών οργάνων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας είχε, χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους προέδρους των συνδικαλιστικών οργάνων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Νίκος Καρπής, αντιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος και ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Τη συνάντηση ζήτησαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των τριών Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από την πλευρά των συνδικαλιστών ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, ο πρόεδρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. (ΠΟΑΞΙΑ), Γιάννης Κατσιαμάκας, ο πρόεδρος των πυροσβεστικών υπαλλήλων (ΠΟΕΥΠΣ), Δημήτρης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), Κώστας Κυράνης, και η αναπληρώτρια γραμματέας Σωτηρία Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), Γιάννης Σταμούλης.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων των τριών Σωμάτων Ασφάλειας έθεσαν μία σειρά από θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως: Τη διασφάλιση του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μνημονιακών περικοπών που έγιναν στα μισθολόγιά τους. Την άρση του συνταγματικού περιορισμού για το δικαίωμα στην απεργία. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί χωρίς καμία διαβούλευση με τα συνδικάτα των ενστόλων αλλαγές στο μισθολόγιό τους, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε για άλλη μία φορά τη σταθερή και αταλάντευτη στάση του Κόμματος υπέρ των δικαιωμάτων των ενστόλων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι το ΚΚΕ στηρίζει, όπως και για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι υπέρ του δικαιώματος των ενστόλων στην απεργία και υπέρ ενός μισθολογίου που θα καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους.

Τέλος, παρότρυνε τους εκπροσώπους των ενστόλων να συμμετάσχουν μαζί όλους τους άλλους εργαζόμενους στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών αναφέρθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας των αεροδρομίων αφού 500 πυροσβέστες έχουν εκχωρηθεί στη «Fraport». Κατήγγειλαν, μάλιστα, πως ακόμα δεν τους έχει δοθεί η σύμβαση με τη γερμανική «Fraport», παρότι την έχουν ζητήσει επανειλημμένα και ζήτησαν από το ΚΚΕ να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Πρόσθεσαν δε πως το χαμηλόβαθμο προσωπικό της Πυροσβεστικής λόγω έλλειψης βαθμολογίου θα πληγεί περισσότερο στο εισόδημά του από τις αλλαγές στο μισθολόγιο. Οι συνδικαλιστές των ενστόλων εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις του στη Βουλή για τα προβλήματά τους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της στο θέμα των μισθολογίων τους αφού δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Για το μισθολόγιό τους ανέφεραν πως σε συναντήσεις που είχαν με κυβερνητικούς παράγοντες δεν τους έχει κοινοποιηθεί τίποτα σχετικό. Κατήγγειλαν δε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας. Οι εκπρόσωποι των λιμενικών υπογράμμισαν ότι στο Σώμα έχει γίνει μείωση των οργανικών θέσεων. Από 10.250 έχουν γίνει 8.000 με υπηρετούσα δύναμη 7.500 άτομα. Υπάρχει εκτίμηση πως θα μειωθούν ακόμα κατά 1.500 άτομα. Η προσωπική δε διαφορά που θα υπάρξει με τα μέτρα της κυβέρνησης στα μισθολόγια θα επιφέρει μεγάλη μείωση στους μισθούς τους, αφού έχουν «παγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές και τα χρονοεπιδόματα.

Από πλευράς του ΚΚΕ τονίστηκε στους συνδικαλιστές η ανάγκη να γίνει από τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις τους κυρίαρχο το αίτημα για επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων τους. Το 1999 τα 7 Ταμεία των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας (αργότερα ενοποιήθηκαν στο ΤΕΑΠΑΣΑ) είχαν αποθεματικό 805 εκατ. ευρώ. Το 78,71% αυτού του ποσού είχε «επενδυθεί» σε χρεόγραφα (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές). Με τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου χάθηκαν 276 εκατ. ευρώ (34,37%). Το 2015 το αποθεματικό του ΤΕΑΠΑΣΑ (επικουρικό, Πρόνοιας, κλάδος Υγείας) ήταν 220 εκατ. ευρώ. Συνολικά 580 εκατ. ευρώ έχουν χαθεί (72% του αποθεματικού) από το PSI κ.ά.

Το ΚΚΕ τόνισε, επίσης, ότι είναι υπέρ της ύπαρξης ενός μισθολογίου για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης. Βασική του αρχή είναι η αποσύνδεση του βαθμού από τη μισθολογική εξέλιξη και η σύνδεσή του με τα χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτό το μισθολόγιο ο βαθμός θα αποτελεί κίνητρο για τη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, η οποία θα καλύπτεται από σχετικό επίδομα. Επίσης, το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποζημίωσης για την απασχόληση πέραν του ωραρίου, της νυχτερινής εργασίας, για τις εξαιρέσιμες μέρες και τις Κυριακές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ