Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακυρώνει τα πιστοποιητικά των ΚΕΠΑ για άτομα με χρόνιες παθήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΚΕΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΚΕΠΑ
Την ακύρωση των πιστοποιητικών για άτομα με χρόνιες παθήσεις από τα ΚΕΠΑ καταγγέλλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Εδώ και χρόνια είναι γνωστή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ενάντια στις ανάγκες των χρόνια πασχόντων ασθενών αλλά και των ΑμεΑ. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πετσόκοβαν και πετσοκόβουν δικαιώματα και επιδόματα, αλλά και πολλές φορές στερούν το δικαίωμα στην εργασία. Το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που αντικατέστησε το 2011 τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και της πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, λειτουργεί στην πραγματικότητα ως "κόφτης" επιδομάτων και απαλλαγών.

Είναι γεγονός ότι στα χρόνια λειτουργίας του, μέσω της μείωσης ποσοστών αναπηρίας άφησε δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, χωρίς επίδομα, σύνταξη αναπηρίας, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Υγειονομικών Επιτροπών, με διάφορα προσχήματα και από διάφορες υπηρεσίες (ταμεία, δήμους, εφορίες κ.λπ.), τα ΑμεΑ εξαναγκάζονται να ξαναμπαίνουν στη διαδικασία των επιτροπών.

Η ακύρωση αυτών των αποφάσεων έχει ως άμεση συνέπεια τα ΑμεΑ αυτά να μην μπορούν πλέον να απασχοληθούν και να προσληφθούν σε θέσεις όπου μπορούν να προσφέρουν - παρά τη χρόνια πάθησή τους - ώστε να μην είναι αποκλεισμένα. Επιπλέον, είναι αντιεπιστημονικό ο ιατρικός όρος της "χρόνιας πάθησης" να μην σημαίνει ούτε μονιμότητα, αλλά ούτε και αόριστη διάρκεια.

Ενα παράδειγμα που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος των πιστοποιητικών είναι στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός χρόνια πασχόντων, και ειδικά στα δικαιολογητικά που απαιτεί η φετινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017 - 2018. Σε αυτήν υπάρχει διευκρίνιση ότι δεν γίνονται δεκτές οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μάλιστα, εκδόθηκε και τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναγράφει ότι "δεν γίνονται δεκτά όσα εκ των εν λόγω πιστοποιητικών χαρακτηρίζουν την πάθηση ως «χρόνια» χωρίς να αναφέρεται ρητά η επ' αόριστον (ή η εφ' όρου ζωής) ισχύς τους ή ότι η ισχύς τους έχει λήξει". Στην ουσία στέλνονται στην ανεργία εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς το διάστημα που δινόταν για την κατάθεση των δικαιολογητικών δεν επαρκούσε φυσικά για να ξαναπεράσουν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, που κατά τ' άλλα χρειάζονται μήνες αναμονής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει και σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να συνεχίσουν να θεωρούνται χρόνια πάσχοντες οι έχοντες το πιστοποιητικό με σημειωμένη την προδιατυπωμένη φράση, αλλά και γενικότερα να συνεχίζουν να αναγνωρίζονται οι αποφάσεις των παλιότερων Υγειονομικών Επιτροπών και να χορηγούνται τα επιδόματα από τα ΚΕΠΑ, να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των αναπήρων και χρόνια πασχόντων με ευθύνη του κράτους.
  • Να αρθούν η αδικία και οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που βάζουν εμπόδια στην πρόσληψη ΑμεΑ ως αναπληρωτών, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017 - 2018.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας και στο Ζάππειο(15/10/2014)
Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ(1/10/2014)
Κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο «σφαγείο» των ΚΕΠΑ(24/10/2012)
Ο Γολγοθάς των ΚΕΠΑ(6/7/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org