Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπηρετεί τις επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Πλήρως στοιχισμένοι με την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα επικύρωσαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Νορβηγίας «στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών», το οποίο υπογράφηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλη του 2016, όπου, ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε η δημιουργία ισχυρής ΝΑΤΟικής αμυντικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο, το οποίο κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Αμυνας, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι, ενώ από κοντά «παρών» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης έρχεται να προωθήσει μία διακρατική συμφωνία που όχι μόνο δεν έχει σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολεμικών σχεδιασμών, των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλωστε, στο άρθρο 11 του μνημονίου αναφέρεται καθαρά ότι «οποιοδήποτε υλικό άμυνας το οποίο θα παραχθεί εντός του πλαισίου του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, καθώς και τα συστατικά και ανταλλακτικά μέρη του, θα κωδικοποιούνται ανάλογα με τους αντίστοιχους κανονισμούς κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ».

Οι «συμβαλλόμενοι», όπως αναφέρεται, θα «επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στους εξής τομείς, χωρίς να αποκλείονται άλλοι τομείς συνεργασίας: Αντιπλοϊκοί Πύραυλοι Κρουζ για πλοία, παράκτιο πυροβολικό, ναυτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, συστήματα και ηχοεντοπιστές (σόναρ) διαχείρισης εντολών υποβρυχίων, υποβρύχια συστήματα, συστήματα αεράμυνας, συστήματα εντολής, ελέγχου και πληροφοριών, συστήματα επικοινωνιών, ναυπηγική, πυρομαχικά, ηλεκτροπτικοί αισθητήρες».

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το μνημόνιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, «αυτό το μνημόνιο δεν υπηρετεί τις ανάγκες άμυνας της χώρας μας, αλλά τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ». Αναδεικνύοντας μάλιστα τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών σπρώχνει το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σε μία περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι», ανέφερε ότι «ένα άλλο στοιχείο που σχετίζεται με το παρόν μνημόνιο είναι η σχέση που έχει η Νορβηγία με την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι γνωστό ότι η νορβηγική εταιρεία PGS, "Petroleum Geo-Services", πραγματοποίησε από τις αρχές του 2017 τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το σεισμογραφικό "Ramform Tethys" στα κυπριακά τεμάχια της ΑΟΖ "10" και "6". Η ίδια εταιρεία έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι και τώρα. Μόλις πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "Ramform Hyperion" έφτασε στην Κύπρο και θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες έρευνες στα "ενοχλητικά" για την Τουρκία οικόπεδα της ΑΟΖ».

Εξάλλου, σημείωσε, «η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στον τομέα της Αμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας είναι απόλυτα ενταγμένη στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου, ημεδαπού και αλλοδαπού, που δραστηριοποιείται σ' αυτόν τον τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ