Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εντολή Εσέμπσι για προστασία των μονοπωλίων από το στρατό

Ενώ εντείνονται οι κινητοποιήσεις απεργών εργατών και νεαρών ανέργων. Αναφορά για αυτοπυρπολισμό πλανόδιου πωλητή φρούτων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Ο 90χρονος Τυνήσιος Πρόεδρος Μπεζί Καΐντ Εσέμπσι διέταξε χτες το στρατό να προστατεύσει «τις επιχειρήσεις» έναντι χιλιάδων απεργών που διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Τυνησίας, διεκδικώντας θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές και μερίδιο από τον πλούτο που δίνει η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και φωσφορίτη στα μονοπώλια.

Ο Εσέμπσι, δίνοντας την εντολή στο στρατό για δράση, επιδιώκει τον περιορισμό ή και κατάπνιξη λαϊκών κινητοποιήσεων, απεργιών, καθιστικών διαμαρτυριών, διαδηλώσεων και μπλόκων που πραγματοποιούν απεργοί και άνεργοι νέοι σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε περιοχές όπου δρουν μονοπώλια Ενέργειας από τον Καναδά, την Ιταλία και την Αυστρία, όπως στη νότια επαρχία Ταταουίν και στην κεντρική περιοχή Κεμπίλι.

Η κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων οφείλεται στην υψηλή ανεργία, τη φτώχεια και την απαξίωση της εργατικής δύναμης από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Τα παραπάνω ίσχυαν και το 2011, αλλά αξιοποιήθηκαν από άλλα τμήματα της αστικής τάξης για την ανατροπή του τότε Προέδρου Ζιν Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλι, με την «Αραβική Ανοιξη», που έγινε και πάλι «χειμώνας» για τα λαϊκά δικαιώματα. Πάντως ο Πρόεδρος Εσέμπσι προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις, αποπέμποντας το Σαββατοκύριακο τους κυβερνήτες δύο νότιων επαρχιών, τους οποίους κατηγόρησε για ανικανότητα.

Χτες το βράδυ, η τυνησιακή αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους μερικές ώρες αφότου, όπως καταγγέλθηκε, ένας πλανόδιος οπωροπώλης αυτοπυρπολήθηκε επειδή αστυνομικοί τού απαγόρεψαν να εργαστεί. Το περιστατικό αυτό είναι παρόμοιο με αυτό του 2011, όταν είχε αυτοπυρπολυθεί ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζι, κάτι που φούντουσε τη λαϊκή οργή, για να χειραγωγηθεί μετά από την αστική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ