Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

Η Βρετανία ζητά από όλες τις πλευρές να είναι έτοιμες για «τολμηρά βήματα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ένα πλαίσιο σύνθετων αλλά και εντατικών διεργασιών συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, και σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Η νέα συνάντηση γίνεται ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, «δεσμεύοντας» τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ με διαρκείς NAVTEX και NOTAM, αλλά και διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει τις έρευνες εντός αυτής, αλλά και ενώ τα Κατεχόμενα σημειώνουν πως στο τραπέζι παραμένουν σταθερά και οι «εναλλακτικές» προτάσεις για το νησί (βλ. απευθείας διχοτόμηση), αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.

Πάντως, σε προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όπου συζήτησαν για το Κυπριακό, η Μέι επισήμανε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκαιρία για να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία», αλλά και ότι «όλες οι πλευρές χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες να κάνουν τολμηρά βήματα». Επανέλαβε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει (σημαντικό) ρόλο για την επίτευξη λύσης.

Στο μεταξύ, χτες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, παρέδωσε επιστολή του Κύπριου Προέδρου στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την πορεία των συνομιλιών, «εκκρεμότητες» που παραμένουν αλλά και «υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς», όπως και τις προκλήσεις που συνεχίζει η Τουρκία. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Κύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει την «ετοιμότητα» και «αποφασιστικότητά» του να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγιναν συναντήσεις των Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας «Υποστήριξης Διαρθρωτικής Μεταρρύθμισης» της Κομισιόν, Μάρτεν Φερβέι. Το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συνάντηση συνέβαλε να κατανοηθεί καλύτερα το επίπεδο ετοιμότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς να εναρμονιστεί με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «χρειάζεται δουλειά πολλή» για την εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ακόμα, εξέφρασε «λύπη» επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμα παραχωρήσει τα απαιτούμενα στοιχεία για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των τραπεζών στα Κατεχόμενα.

  • Στο περιθώριο Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ) Τιερί Λονγκμάρ, συζητώντας την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Τράπεζα, της οποίας η δράση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την προώθηση των κινεζικών νέων «Δρόμων του Μεταξιού».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ