Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαράθεση Τουρκίας - ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων

Αμερικανικές περιπολίες σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας
Αμερικανικές περιπολίες σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εξοπλίσει με βαριά όπλα τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας και να αναλάβουν αυτοί στο πλαίσιο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), και όχι ο τουρκικός στρατός, την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα, με πρώτο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματίσει να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16/5 για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ερντογάν χτες βράδυ κάλεσε τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφαση, καλώντας τις ΗΠΑ να συμπαρασταθούν στον ΝΑΤΟικό τους εταίρο. «Δεν μπορεί μία τρομοκρατική οργάνωση να ηγηθεί του αγώνα κατά της τρομοκρατίας... Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι στο πλευρό μας και όχι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντ. Τραμπ την επόμενη Τρίτη, εκφράζοντας την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν αυτό το λάθος».

Δριμύτατη ήταν και η αντίδραση και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Ο υπουργός Αμυνας, Φίκρι Ισίκ, μίλησε για «κρίση μεταξύ ΝΑΤΟικών εταίρων», προειδοποιώντας ότι η Αγκυρα «έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στη Συρία». Ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είπε πως καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και τις δυνάμεις του ΡΚΚ και ότι «κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια τους είναι μία απειλή ενάντια στην Τουρκία».

Η αμερικανο-τουρκική κόντρα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και έχει σχέση με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, τη μη έκδοση του επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που είναι στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν θεωρεί τον πρώην σύμμαχό του βασικό οργανωτή του πραξικοπήματος.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ (και επί της τελευταίας περιόδου κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Ομπάμα και επί Τραμπ) έχουν επιλέξει στρατηγικό εταίρο στην περιοχή τις κουρδικές δυνάμεις YPG και SDF και το δείχνουν με διάφορους τρόπους: Με την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και όπλων και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις YPG, με τις κοινές περιπολίες Αμερικανών πεζοναυτών των ειδικών δυνάμεων SEALS και Κούρδων κοντά στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας (ιδιαίτερα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έκαναν οι Τούρκοι στις 30 Απρίλη δίχως προσυνεννόηση με τις ΗΠΑ). Επιπλέον, σημαντικές επιχειρήσεις κουρδικών δυνάμεων στη Συρία γίνονται σε συντονισμό ή υπό τις οδηγίες του Πενταγώνου.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Αγκυρα, που φοβάται πως εάν οι κουρδικές δυνάμεις ανακαταλάβουν και τη Ράκα, θα δημιουργήσουν θύλακα ή άλλες δομές αρχικά αυτόνομου και μετέπειτα ανεξάρτητου Δυτικού Κουρδιστάν (Ροτζάβα), σε μία περίοδο που παρατηρείται έντονη κινητικότητα απόσχισης και από τη μεριά Κούρδων του Βορείου Ιράκ, που έχουν απειλήσει με δημοψήφισμα για ανεξαρτησία εντός τρέχοντος έτους.

Οι αντιδράσεις των Κούρδων της Συρίας

Οι Κούρδοι των δυνάμεων ΥPG της Συρίας χαιρέτισαν την απόφαση Τραμπ για βαρύ εξοπλισμό ως «ιστορική» και «σημάδι εμπιστοσύνης», ανακοινώνοντας το ίδιο 24ωρο πως ανακατέλαβαν πλήρως την πόλη Τάμπκα και το μεγάλο φράγμα της πόλης, που θεωρείται το τελευταίο «κάστρο» πριν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, όπου έχουν το προπύργιό τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Συνάντηση με στελέχη του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Ρεπορτάζ του κουρδικού πρακτορείου «Φιράτ» αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ο PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, συζήτησε με τον Γάλλο ηγέτη την πιθανότητα (δημιουργίας) μιας «Ομοσπονδίας στη Βόρεια Συρία».

Οι συναντήσεις Τραμπ - Λαβρόφ

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τραμπ είπε πως είχαν μία καλή συνάντηση και πως οι δύο χώρες θα πρέπει να δουν πώς μπορεί να «τερματιστεί η φοβερή αιματοχυσία», προσθέτοντας πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Προέτρεψε επίσης τη Ρωσία να «συγκρατήσει το καθεστώς Ασαντ και το Ιράν».

Ο Λαβρόφ, από τη μεριά του, είπε πως συζήτησαν εκτενώς τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία, που περιγράφονται αδρά σε πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν στην Αστάνα Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τη μέρα επίσκεψης του Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Τραμπ προκήρυξε με 10.000.000 δολάρια τη σύλληψη του αρχηγού του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Συντονιστική Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Λεβάντε») Μοχάμεντ αλ Γκολάνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ