Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) με την ηγεσία του υπουργείου. Από τα λεγόμενα του υπουργού και του γενικού γραμματέα Εμπορίου, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή στην αργία της Κυριακής. Ορθά - κοφτά το μέτρο, που αποτελεί πάγια αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίστηκε «προαπαιτούμενο» για το κλείσιμο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της, κατά τη συνηθισμένη τακτική τους, αφού απέδωσαν το ζήτημα στην επιμονή του ΔΝΤ για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, παρουσιάζουν ως... κατόρθωμα το γεγονός ότι προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων για περίπου 30 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που θα χαρακτηρίζονται «τουριστικές».
Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι ο ορισμός της «τουριστικής περιοχής» θα χωράει όλες τις περιοχές που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επανέλαβαν ότι στις περιοχές αυτές θα ενταχθούν ολόκληρος ο δήμος Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Οσο για την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, προσήλθε στη συνάντηση μιλώντας τη γλώσσα των επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κριτική πως το μέτρο είναι «αντιαναπτυξιακό». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, βάζει το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία στο «ζύγι» του κόστους και του οφέλους που έχει η κατάργησή του για τμήματα του κεφαλαίου. Παραπονέθηκε, επίσης, για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε «κοινωνικός διάλογος», κάνοντας ξεκάθαρες τις διαθέσεις της να εμπλακεί στο «παζάρι» για το πόσες Κυριακές θα χάσουν οι εμποροϋπάλληλοι.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν επίσης συνάντηση, χωρίς το αίτημά τους να γίνει δεκτό. Μάλιστα, τα ρολά στο κτίριο κατέβηκαν και οι πόρτες κλειδώθηκαν μόνο και μόνο επειδή οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν το δρόμο και στάθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το υπουργείο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΟΙΥΕ, Θανάσης Γκώγκος, αποχώρησε από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας τόσο τη στάση της κυβέρνησης όσο και τα παζάρια της Ομοσπονδίας. «Η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, μετά την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, μετά τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, σήμερα νομοθετεί και κατοχυρώνει την Κυριακή αργία. Θα ήταν ανέκδοτο αυτό αν δεν αφορούσε τις ζωές μας», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους.
Κάλεσε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να υπερασπιστούν την Κυριακή αργία, καθώς το ξήλωμά της μπορεί να ξεκινά από το Εμπόριο, δεν πρόκειται να τελειώσει όμως εκεί. «Ενα αίτημα έχουμε», υπογράμμισε, «τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας - Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή. Αυτό το αίτημα βάζει απέναντι τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα, το εμπορικό κεφάλαιο στη χώρα μας, αλλά και τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, που μαζί με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαιτούν κοινωνικό διάλογο, βάζουν σε δοσομετρητή τις Κυριακές, βάζουν όλες τις Κυριακές στο παζάρι. Το επόμενο διάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο να κλιμακώσουμε, να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις μας παντού, ώστε 17 Μάη, μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, να βάλουμε τα αιτήματά μας μπροστά, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα».