Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οργάνωση και πάλη κόντρα στον εκφυλισμό και την απαξίωση των αγώνων

Κάλεσμα στους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να οργανώσουν την πάλη, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας αλλά και συνολικά για όλες τις διεκδικήσεις τους, με το δικό τους σχέδιο και πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από την Κυριακή 6 Μάη, κόντρα στο δρόμο του εκφυλισμού των κινητοποιήσεων και της ίδιας της μορφής της απεργίας που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει, οι δυνάμεις που συνθέτουν το προεδρείο της Ομοσπονδίας ξεπέρασαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, «κάθε όριο τυχοδιωκτισμού αλλά και εκφυλισμού και απαξίωσης των μορφών πάλης του εργατικού κινήματος».

«Πρώτα κάλεσαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 30 Μάη, μία απεργία που προκηρύχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω δηλώσεων και συνεντεύξεων Τύπου, χωρίς να υπάρχει απόφαση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο του ...απεργιακού καλέσματος, επισημαίνει πως η Ομοσπονδία και η ΓΣΕΕ καλούν τους εργαζόμενους «να απεργήσουν στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", της "ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας", να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο των αφεντικών και της κυβέρνησης».

«Απεργία διαρκείας» από τους πιο συνειδητούς απεργοσπάστες

Η Πανελλαδική Γραμματεία υπογραμμίζει ότι ο εκφυλισμός «χτύπησε κόκκινο» στην πρόταση για «αγωνιστική απάντηση» της ΟΙΥΕ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων σε έξι μεγάλες «τουριστικές» ζώνες από το Μάη έως τον Οκτώβρη. Η τυχοδιωκτική πρόταση και η απόφαση που τελικά έλαβαν ήταν η κήρυξη απεργίας για κάθε Κυριακή του επόμενου διαστήματος, ξεκινώντας από την Κυριακή 6 Μάη.

Οι ίδιες δυνάμεις που αποφάσισαν απεργία διαρκείας είναι «οι πιο συνειδητοί απεργοσπάστες στους χώρους δουλειάς τους, δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν τη λέξη "αγώνας" μπροστά στη μεγαλοεργοδοσία», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Υπενθυμίζοντας τα «έργα και τις ημέρες» τους σημειώνει τα εξής: «Είναι αυτοί που έχουν ανοίξει την πόρτα του εκφυλισμού και της απαξίωσης των απεργιών και μετά κάνουν τάχα αναλύσεις για την αναποτελεσματικότητά τους. Είναι αυτές οι δυνάμεις που οργανώνουν απεργίες χωρίς να απεργούν οι ίδιοι. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που προκηρύσσουν απεργία χωρίς να έχει συζητηθεί πουθενά, χωρίς να πάρουν γνώμη από τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων, χωρίς να έχουν κάνει έστω μία περιοδεία σε εργασιακό χώρο, χωρίς κανένα μέτρο για την οργάνωση της πάλης, την ενημέρωση, τη συσπείρωση δυνάμεων. Δηλαδή, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η απεργία να είναι άμαζη, χωρίς επιτυχία. Δρουν από κοινού και ενιαία μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, για το χτύπημα όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά και των μέσων για να παλέψουμε για την υπεράσπισή τους. Γι' αυτό και χτυπούν το δικαίωμα της απεργίας με μοιρασμένους ρόλους. Από τη μία, η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας και, από την άλλη, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είτε με τοποθετήσεις είτε με τέτοιες τυχοδιωκτικές αποφάσεις απαξιώνουν, εκφυλίζουν αυτό το όπλο των εργαζομένων».

Χωρίς τη δράση των εργαζομένων οι αποφάσεις για απεργία είναι κούφια λόγια

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΥΕ, αφού πρώτα κατήγγειλαν με την τοποθέτησή τους τις παραπάνω μεθοδεύσεις.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους να οργανώσουν την πάλη με το δικό τους σχέδιο τις επόμενες μέρες:

«Παίρνουμε την πρωτοβουλία για συντονισμό και συσκέψεις όλων των σωματείων. Να χαράξουμε από κοινού σχέδιο που θα αφορά όχι μόνο την πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας αλλά συνολικά την οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα απλήρωτα ρεπό, την κακοπληρωμένη εργασία, ό,τι απασχολεί και καίει σήμερα τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

Χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων, οι αποφάσεις για απεργία, και μάλιστα διαρκείας, χωρίς προετοιμασία, συλλογικές μαζικές διαδικασίες είναι κούφια λόγια. Καλούμε τους συναδέλφους εμποροϋπαλλήλους να μπουν μπροστά, με τη δική τους συμμετοχή και απόφαση σε κάθε χώρο δουλειάς, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην Κυριακή αργία και στη νομοθετική κατοχύρωσή της, αίτημα που οι εργοδοτικές ενώσεις - "σύμμαχοι" των δυνάμεων της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ ούτε που θέλουν να ακούν.

Δυναμώνουμε παντού τις εστίες αντίστασης! Οργανώνουμε τους συναδέλφους! Ξεκινώντας από τις 6/5, θα βρισκόμαστε με τις ανακοινώσεις των σωματείων μας σε δεκάδες χώρους δουλειάς, βάζοντας τη βάση για τη συνέχεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ