Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Νέες επώδυνες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 και πριν καλά - καλά αρχίσει η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών με τα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση προσθέτει έτσι άλλο ένα χτύπημα στο Ασφαλιστικό, δίπλα στις νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση.

Η νέα επιβάρυνση στις εισφορές θα γίνει μέσω της αύξησης του ετήσιου φορολογητέου ποσού πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό των εισφορών. Ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι οι εισφορές στον ΕΦΚΑ υπολογίζονται από το 2017 ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους (δηλαδή από τα έσοδα, αφού αφαιρεθούν πρώτα οι δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές), τώρα θα υπάρξει νέα αλλαγή και η ποσοστιαία εισφορά για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή αγρότη θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, χωρίς να αφαιρεθεί η δαπάνη του για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Στην περίπτωση, μάλιστα, που ασφαλίζεται για επικουρική και εφάπαξ, η βάση υπολογισμού των εισφορών του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τη νέα αύξηση στις συνολικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών επιβεβαίωσε ουσιαστικά και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στον «Real FΜ», αν και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του, αναφέροντας ότι τον πρώτο χρόνο (το 2018) θα υπάρξει έκπτωση στο σύνολο του ασφαλιστέου ποσού κατά 15%. Ακόμα και αν υπάρξει κάτι τέτοιο, η ουσία δεν αλλάζει, αφού από το 2019 δεν προβλέπεται καμία έκπτωση, οπότε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επιβάρυνση αυτή σε ετήσια βάση θα φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά όλες τις κλίμακες εισοδημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ