Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Προκλήσεις, διεργασίες και σχέδια με επίκεντρο τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας

Η Ενέργεια στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στις 11 Μάη είναι κανονικά προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ καθημερινά αφθονούν οι δηλώσεις που αναδεικνύουν πόσο χοντραίνει το παζάρι που στήνεται στις πλάτες του κυπριακού λαού.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε σε εκδήλωση με τίτλο «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», ο Ακιντζί τόνισε - όπως αναμετέδωσαν τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - πως «είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς, ακόμη και αν είναι δύσκολο, εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και μέχρι τον Ιούλιο μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση».

Επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες της περιοχής πρέπει «να είναι αιτία για συνεργασία» και συνέχισε: «Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με τη δική μας ταυτότητα. Οπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ακιντζί συμπληρώνουν και την επιθετικότητα που η Τουρκία κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες, όπως φάνηκε με τις νέες ασκήσεις, με αληθινά πυρά μάλιστα, που ξεκίνησε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού νωρίτερα είχε εκδώσει και νέες NAVTEX. Χτες, ο «Φιλελεύθερος» επικαλούνταν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία ξεκίνησε σειρά επαφών με πλευρές που εμπλέκονται σε έρευνες που έχουν ξεκινήσει ή σχεδιαστεί σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου η Αγκυρα πραγματοποιεί ασκήσεις.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε προχτές ότι οι τουρκικές ενέργειες όπως εκδηλώνονται, δεν επηρεάζουν μόνο συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες θα διευρυνθούν ακόμα ταχύτερα. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στις 10 Μάη έχει σχεδιαστεί συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί με εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν περνούν απαρατήρητες, ειδικότερα από εκείνα τα κράτη - μέλη της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία ενδιαφέρεται για τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χωρίς παρεμπόδιση υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, έδωσε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας. Στο μεταξύ, χτες στη Νέα Υόρκη αναμενόταν και συνάντηση του Γκουτέρες με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του Οργανισμού, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Αναδιατύπωση της διχοτομικής λύσης

Υπενθυμίζουμε ότι καθώς προχωρούν οι συνομιλίες, πληθαίνουν εκτιμήσεις ή διαρροές αναφορικά με την προωθούμενη διχοτομική «λύση» του Κυπριακού. Ενδεικτικό είναι προχτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου», σύμφωνα με το οποίο η «τουρκοκυπριακή πλευρά» μελετά «ενδιάμεση φόρμουλα» σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση στην «επανενωμένη» Κύπρο, στο εσωτερικό θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις και στο εξωτερικό η χώρα θα έχει μια κοινή εκπροσώπηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί η Αγκυρα να δεχτεί «μείωση των στρατευμάτων».

Τουρκικές προκλήσεις και στο Αιγαίο

Η τουρκική προκλητικότητα εκτός από την Κύπρο συνεχίζεται και στο Αιγαίο και τις προεκτάσεις του προς Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσε για 4 ώρες τα ξημερώματα της Παρασκευής την περιοχή πέριξ του Καστελόριζου για άσκηση πόντισης συσκευών που αφορούν ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα.

Η σχετική NAVTEX εκδόθηκε από το Σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τους διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς για την εν λόγω ζώνη, προχωρώντας και έτσι η Αγκυρα σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, μιας και ο αρμόδιος Σταθμός έκδοσης NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι ο Σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο. Εξ ου και η ελληνική πλευρά εξέδωσε «αντι-NAVTEX», ακυρώνοντας την τουρκική ως μεταδιδόμενη «από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι έβγαλαν φρεγάτα που επιτηρούμενη από ελληνική πυραυλάκατο, προχώρησε στην ανθυποβρυχιακή άσκηση πόντισης σόναρ στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση πάντως της πόντισης, το τουρκικό πλοίο αποχώρησε.

Επίσης, χτες 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 2 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκε και μια εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

«Εποχή αιφνίδιων και δραματικών αλλαγών» λέει ο υπουργός Αμυνας

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε χτες - αποσιωπώντας βέβαια ότι όλα τα παραπάνω γίνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου - ότι «σήμερα η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις ανιστόρητες και επικίνδυνες εμμονές της Τουρκίας, η οποία διαστρέφοντας το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμβάσεις, αλλά και την ηθική, προωθεί διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και της αδερφής μας Κύπρου. Με τη συνεχιζόμενη εκ μέρους της μη τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FΙR Αθηνών και τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, των χωρικών υδάτων της Ελλάδος και της Κύπρου, αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει «τις ανωτέρω απειλές με στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε και δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο». Πρόσθεσε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας, με την ισχυρή παρουσία τους, αποτελούν την απάντηση σε κάθε πρόκληση και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το μήνυμα γίνεται κατανοητό από όλους, εχθρούς και φίλους, ειδικά στην εποχή μας, στην εποχή των μεγάλων και αιφνίδιων και δραματικών αλλαγών».

Ο, δε, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, συνέδεσε κι αυτός την «παραβατική πολιτική» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο και εκτίμησε ότι «η ένταση θα διατηρηθεί». Υποδηλώνοντας και το πραγματικό υπόβαθρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εκτίμησε: «Η Τουρκία πιέζεται τον τελευταίο καιρό από εξελίξεις που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει. Στο ενεργειακό προχωρούν τα πράγματα χωρίς να είναι παρούσα η Τουρκία και αισθάνεται ότι οι εξελίξεις τρέχουν ερήμην της. Από τη μια, είναι η κατάσταση στη Συρία και από την άλλη, η ρήξη των σχέσεών της με την Ευρώπη» είπε, μιλώντας για «πίεση στην τουρκική ηγεσία». Εκτιμήσεις έκανε και για τα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι επιστρέφουν οι βαλκάνιοι δαίμονες. Φαίνεται ότι το αλβανικό στοιχείο επανέρχεται. (...) Πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ