Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Λαϊκισμός» και «ρεαλισμός»

Οταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση, ως «υπεύθυνη δύναμη» και με «ρεαλισμό», εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό» επειδή «υποσχόταν ψίχουλα για τους πιο αδύναμους». Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τη ΝΔ για «κρεσέντο λαϊκισμού γύρω από το πλεόνασμα», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή» σχολιάζοντας την πρόταση Μητσοτάκη να διαμοιραστεί το 0,5% του πλεονάσματος, όπως προβλέπεται από τα μνημόνια. Ακόμα και οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούν, τους κάνουν να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αφού η στρατηγική που υπηρετούν είναι κοινή. Γι' αυτό ο «ρεαλισμός» τους, δηλαδή το τσάκισμα του λαού για να ανακάμψει το κεφάλαιο, εναλλάσσεται με το «λαϊκισμό», την προσπάθεια δηλαδή με ανέξοδες υποσχέσεις και ψευτοπαροχές να κρατούν το λαό εγκλωβισμένο σε φρούδες προσδοκίες και προσδεμένο στους στόχους του κεφαλαίου.

Η «μηχανική» της εξαπάτησης

«Πλέον περνάμε σε μια νέα φάση του κυβερνητικού έργου, όπου τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην κοινωνική ατζέντα, αλλά και στην ανάπτυξη...», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον «Flash», για να καλλιεργήσει στο λαό προσμονή για καλύτερες μέρες. Είναι, βεβαίως, ήδη γνωστό ότι τα επόμενα και για πολλά χρόνια ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει, αφού στα παλιά μέτρα θα προστίθενται τα νέα και όσα ακόμα απαιτηθούν για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για όλα αυτά τι λέει η κυβέρνηση; «Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως είμαστε υποχρεωμένοι να κυβερνάμε μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Σ' ένα πλαίσιο του οποίου η μορφή καθορίζεται από τη μηχανική της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Δηλαδή, δανειζόμαστε από τον επίσημο τομέα, ο επίσημος τομέας απαιτεί μεταρρυθμίσεις και σε περίπτωση που εμείς αρνηθούμε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, ο επίσημος τομέας σταματάει να δανείζει και η χώρα απειλείται με χρεοκοπία. Αυτή είναι η πολιτική μηχανική του μνημονίου (...) Είναι γνωστή αυτή η μηχανική», απαντάει επιστρατεύοντας τη «μηχανική» της πολιτικής εξαπάτησης. Γιατί το ζήτημα δεν είναι τεχνικό - διαδικαστικό, ούτε φυσικά η κυβέρνηση «άγεται και φέρεται» από τους «κακούς» και «απαιτητικούς» δανειστές. Το ζήτημα είναι πολιτικό - ταξικό, αφού οι επιλογές της κυβέρνησης υπαγορεύονται απ' τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκές, σήμερα και αύριο, μέχρι να αποφασίσει ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να καθορίσει προς όφελός του τις εξελίξεις.

Νέα εποχή...

Οσο η οικονομία και η χώρα εισέρχονται στη «νέα εποχή», όπως πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, τόσο ο λαός διαπιστώνει τα νέα βάρη που φορτώνεται στην πλάτη του: Σε 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2017, ενώ τα «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αγγίζουν πλέον 889.455 οφειλέτες. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, ενεργοποιούνται περίπου 560 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα. «Τομές» και «νέες εποχές», λοιπόν, αλλά μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει να λαμβάνει πολλαπλώς από τη χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών, η οποία μεγαλώνει με τα νέα μέτρα.

Φαύλος κύκλος

Σε έκθεση των οικονομολόγων μεγάλης τράπεζας για τη συμφωνία και το χρέος, διαπιστώνεται ότι «η θετική επίδραση του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος και των υψηλότερων προσδοκιών για τα έσοδα από τη φετινή τουριστική χρονιά ενισχύει την προοπτική για άνοδο της επενδυτικής δαπάνης στη χώρα». Ωστόσο, «η προοπτική αυτή μετριάζεται σημαντικά από το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζεται υπερβολικά στις φορολογικές επιβαρύνσεις». Κατά συνέπεια, «η συνεπακόλουθη ελάττωση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποδυναμώνει την αξιοπιστία του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που θέτει το πρόγραμμα στα επόμενα χρόνια» και γι' αυτό «καθίσταται καθοριστικής σημασίας η άμεση εξειδίκευση ισχυρότερων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ώστε να μην εμφανιστεί η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών κενών εξαιτίας αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους». Με άλλα λόγια, καλή η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου για τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις «απελευθερώσεις», αλλά η παραπέρα φτωχοποίηση του λαού, που αποτελεί «διαβατήριο», για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οπότε, η διευθέτηση του χρέους κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους για τους τόκους και να μείνει η οικονομία εντός των δημοσιονομικών στόχων. Με τη διαφορά ότι τα μέτρα για το χρέος, αν και όταν υπάρξουν, θα συνοδεύονται με νέα μέτρα αφαίμαξης και επίθεσης στο λαό. Δηλαδή, φαύλος κύκλος, με μόνιμα χαμένους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που δεν πρόκειται να ανασάνουν, αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδίρ Μπέι. Με αυτήν ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (21 Μάρτη 1800) που υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν σαν ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στον Σουλτάνο.

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μάρτη 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μάη, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στον Νότιο Ολυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν. Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ' αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης αντί άλλης απάντησης δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1949 Τα τμήματα της 6ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ανατολικό Μπέλες, αφού αντιμετώπισαν τις επανειλημμένες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν στην αντεπίθεση καταδιώκοντάς τον απ' όλες τις θέσεις του. Ο 3ος Λόχος του 554 Τάγματος του κυβερνητικού στρατού διαλύθηκε εντελώς.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.ά.). Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν, ενώ η ένταξη της ΟΔ της Γερμανίας στον επιθετικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στην υπόθεση της επανένωσης της Γερμανίας.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο αντιπροσωπείες επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά με τη στάση τους η τουρκική αντίδραση και η ελληνική χούντα. Κατήγγειλαν επίσης την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου αμερικανικού στόλου και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Καταδίκασαν, τέλος, κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org