Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα για μαχητική απάντηση στη νέα φάση της επίθεσης

Σε εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Κοζάνη μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Κοζάνη, που ο χώρος τους βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδιωτικοποιήσεων, περιόδευσε προχτές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Τους κάλεσε, μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα, να απαντήσουν στη νέα φάση μιας επίθεσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας από την ΕΕ. Να στήσουν μπλόκο στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, αξιοποιώντας την απεργία στις 17 Μάη και με τον αγώνα τους, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να ανοίξουν το δρόμο για Ενέργεια λαϊκό δικαίωμα, με λαϊκή ιδιοκτησία, με εργατική εξουσία.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων για τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν, καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, έχουν θυσιάσει εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ και δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αποδείχθηκε αυταπάτη η αντίληψη που καλλιεργήθηκε στο λαό, ότι θα μπορούσε δήθεν να υπάρχει μιας «υγιής», κρατικής ιδιοκτησίας ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας. Σημείωσε ότι η κρατική ανώνυμη καπιταλιστική εταιρεία ΔΕΗ χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα (μειώσεις μισθών, δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές) για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με ομοειδείς εταιρείες του κλάδου.

Αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που προβάλλονται, ότι δήθεν η συμφωνία που υπογράφηκε, δεν μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί, γιατί δεν συμφέρει τους επενδυτές, σημειώνοντας ότι στόχο έχουν να καθησυχάσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους.

Τόνισε ότι σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει στόχο να βάλει εμπόδια, στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα το δρόμο για μια κρατική ΔΕΗ, που δεν θα είναι έρμαιο των απαιτήσεων του κεφαλαίου για φθηνότερο ρεύμα, κυνηγός των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν και «τροχονόμος» μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων για το ποιο θα πάρει την καλύτερη θέση στην αγορά Ενέργειας στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Και εξήγησε: «Πρέπει οι εργαζόμενοι, με την οργάνωσή τους, με την κατεύθυνση της πάλης τους, να έρθουν σε συντονισμό με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται και θα πληγούν ακόμη περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των εισοδημάτων τους και με κοινωνική συμμαχία να προτάξουν: φθηνή Ενέργεια για όλο το λαό, αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, ενεργειακή ανεξαρτησία, Ενέργεια όχι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα του λαού. Ταυτόχρονα, να αποδυναμώσουν όλες τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που καλλιέργησαν αυταπάτες και συνεργάστηκαν με όσους ιδιωτικοποιούν την Ενέργεια.

Η σημερινή αντίσταση, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει άμεσα, σήμερα, να συνδεθεί με το στόχο για καμία απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, Ενέργεια κοινωνικοποιημένη, ιδιοκτησία του λαού».

Οσο για τις προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη τα παραπάνω, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται «ισχυρό, οργανωμένο, ταξικό κίνημα και ισχυροποίηση του ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς». Οπως είπε, οι κομμουνιστές είναι αυτοί που όχι μόνο στάθηκαν και στέκονται μπροστά στους αγώνες με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά δίνουν και τη μόνη προοπτική που μπορεί να εξασφαλίσει το λαό μας από την ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους από παραπέρα μειώσεις μισθών, δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ