Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδίρ Μπέι. Με αυτήν ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (21 Μάρτη 1800) που υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν σαν ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στον Σουλτάνο.

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μάρτη 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μάη, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στον Νότιο Ολυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν. Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ' αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης αντί άλλης απάντησης δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1949 Τα τμήματα της 6ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ανατολικό Μπέλες, αφού αντιμετώπισαν τις επανειλημμένες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν στην αντεπίθεση καταδιώκοντάς τον απ' όλες τις θέσεις του. Ο 3ος Λόχος του 554 Τάγματος του κυβερνητικού στρατού διαλύθηκε εντελώς.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.ά.). Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν, ενώ η ένταξη της ΟΔ της Γερμανίας στον επιθετικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στην υπόθεση της επανένωσης της Γερμανίας.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο αντιπροσωπείες επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά με τη στάση τους η τουρκική αντίδραση και η ελληνική χούντα. Κατήγγειλαν επίσης την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου αμερικανικού στόλου και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Καταδίκασαν, τέλος, κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ