Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά στην ίδια αλυσίδα με τους πρόσφυγες, στην πάλη για ζωή με δικαιώματα

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για το Προσφυγικό, που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Με πλήθος κόσμου έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά». Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στην εκδήλωση.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Αμπατιέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και στην ανάγκη για ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό ατσάλωμα και ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ και, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκδήλωσης, επισήμανε:

Αποτελέσματα ισχυρών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων

«Ρωτάμε: Γιατί το 2017 να ξεριζώνονται ως πρόσφυγες πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους περισσότερα από 30 εκατομμύρια είναι παιδιά; Γιατί σήμερα στην Ελλάδα (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία) να βρίσκονται περίπου 62.000 πρόσφυγες, όπου από αυτούς περίπου 24.000 πρόσφυγες μένουν σε καταυλισμούς, ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που βρίσκονται σε σχολική ηλικία; Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει έναν απολογισμό από τη συμπλήρωση ενός περίπου χρόνου από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, θα βγάλει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Ας θυμηθούμε ότι τότε η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύριζε γι' αυτήν τη συμφωνία, διαλαλώντας ότι θα δώσει διέξοδο στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ποια είναι η πραγματικότητα;

 • Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μόνιμα, συσσωρεύοντας μεγάλα προβλήματα σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ χιλιάδες ακόμα που βρίσκονται στην Τουρκία γίνονται πιόνι των γεωπολιτικών παιχνιδιών και των αντιθέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.
 • Αξιοποιώντας αυτήν την κατάσταση, για την οποία κυβέρνηση και ΕΕ έχουν τεράστιες ευθύνες, χύθηκε πολύ ρατσιστικό δηλητήριο, "αλείφτηκε βούτυρο στο ψωμί" διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων.
 • Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας, απαγορεύεται όχι μόνο να μετακινηθούν για τις χώρες που θέλουν να πάνε - και όταν αυτό συμβαίνει, γίνεται με το σταγονόμετρο - αλλά και να μετεγκατασταθούν από τους καταυλισμούς στα νησιά για άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα.
 • Στους περισσότερους προσφυγικούς καταυλισμούς οι συνθήκες διαβίωσης είναι επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα αυτών των ανθρώπων. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ακόμα και νεκροί πρόσφυγες και μικρά παιδιά, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν την περίοδο του χιονιά, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές θέρμανσης.
 • Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στα νησιά, με χρυσαυγίτες, φασίστες, από τη μια, και ΜΚΟ - που αλωνίζουν στους καταυλισμούς με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης - αλλά και διάφορους άλλους μηχανισμούς, από την άλλη, να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των προσφύγων αλλά και των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αυτών των περιοχών.


MotionTeam

Αυτός είναι ένας μικρός απολογισμός της επετείου της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα: Η συμφωνία για την οποία μιλάμε, προέκυψε από ένα άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα, όχι μόνο επιδείνωσε τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά είχε και ένα άλλο αποτέλεσμα: Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδίωκε εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας όπου βρίσκονται κυρίως Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν όπως λένε "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".

Με λίγα λόγια, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ισχυρών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων συμφερόντων και άλυτων αντιθέσεων, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, εδώ και ένα χρόνο και σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η Τουρκία διαρκώς απειλεί ότι θα ανοίξει την "κάνουλα" των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά, γιατί μέσα στο χρόνο που πέρασε δεν έγιναν μόνο τα παραπάνω. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ πάλεψε για την ανακούφιση των προσφύγων, για τον απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, για ανάδειξη των προβλημάτων. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν μέσα στα εργατικά σωματεία, στους φορείς του λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πολέμησαν έμπρακτα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το ΚΚΕ έδωσε και δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη των αιτιών που προκαλούν τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως και στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη μήτρα του, τον καπιταλισμό.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το Προσφυγικό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και εδώ στην περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, στήριξαν πρωτοβουλίες για την ένταξη των προσφυγόπουλων πιο ειδικά στην εκπαίδευση. Οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, τους προσέφεραν τα απαραίτητα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, καθώς επίσης ρούχα και τρόφιμα. Δεκάδες μαθητικά συμβούλια πήραν πρωτοβουλίες για την έκφραση της αλληλεγγύης των μαθητών προς τα παιδιά - θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, άνοιξε πλατιά η συζήτηση για τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων. Εχετε παραδείγματα πολλά, ορισμένα από αυτά που αξίζει να αναδείξουμε:

 • Στο ΓΕΛ Μενεμένης, όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθουν προσφυγόπουλα, το 15μελές πήρε απόφαση και τώρα το προετοιμάζει, μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να διοργανώσουν εκδήλωση μετά το Πάσχα με αφορμή το Προσφυγικό, ενάντια στο ρατσισμό.
 • Στο Ωραιόκαστρο η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις.
 • Με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων του Ιστορικού και του Γεωλογικού του ΑΠΘ, διοργανώθηκε συναυλία στα πανεπιστήμια με σύνθημα "Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας", που είχε μεγάλη απήχηση. Οπως βέβαια και το γιγαντοπανό που απλώθηκε σήμερα στο Λευκό Πύργο...

Ετσι, θα συνεχίσουμε και ακόμα πιο δυναμικά, χέρι - χέρι, στην ίδια αλυσίδα με τους πρόσφυγες, με τα παιδιά τους, στην πάλη για ζωή, για μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα. (...)

Η πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Χτες (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή), νωρίς τα ξημερώματα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με 59 πυραύλους τη Συρία από το στόλο που έχουν στη Μεσόγειο. Από πλοία τα οποία είχε φιλοξενήσει η βάση της Σούδας. Θέλουμε και από αυτό το βήμα να καταδικάσουμε αυτή την επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο συριακό λαό.

Οι λαοί γνωρίζουν πως τα γεράκια του πολέμου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δημιούργησαν τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου "Αλ Κάιντα" και "Ισλαμικό Κράτος", προβάλλουν και αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις τους. Το έχουν κάνει ξανά και ξανά... Στη Συρία, στο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, στα Βαλκάνια, πάντα με θύματα τους λαούς.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαθέτοντας μεταξύ των άλλων τη στρατιωτική βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές για επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με όσα ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Η πολιτική που απαιτεί τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και φθηνή εργατική δύναμη πίσω από την πόρτα του εργοστασίου, είναι η ίδια πολιτική που θέλει τους νέους κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Η πολιτική που με όλα τα μέσα και τη βία θα υπερασπιστεί τους όρους για νέα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που με την ειρήνη κάνει "δουλειές" και με τον πόλεμο μοιράζει τις ζημιές.

Τόσο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, συμφωνούν στα περί "αναβάθμισης της χώρας με την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής της θέσης". Ολοι αυτοί δεν είναι που συμφώνησαν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή τάχα το προσφυγικό ζήτημα; Οταν αυτά τα κόμματα αναφέρονται στα κύματα των προσφύγων, τολμούν να μιλήσουν για τις αιτίες και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ξεριζώνουν τους λαούς και τους φέρνουν εδώ; Το αντίθετο, μάλιστα, τα στηρίζουν. Αντιπάλεψε ποτέ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ τα σχέδια του υπουργού Αμυνας Καμμένου να εγκαταστήσει νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο και να αναβαθμιστεί η Σούδα; Αμφισβήτησε κανείς την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στην πιο πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, που συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία;

Κανένας καβγάς για αυτά τα ζητήματα δεν σηκώθηκε, ούτε πρόκειται, γιατί όλοι τους συμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης για αύξηση του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για τα ελληνικά μονοπώλια, γι' αυτό η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Γι' αυτό ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία, στο Μάλι. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά συμφωνούν και οι ναζιστές υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια του συστήματος, που χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, επιτίθενται ακόμη και σε ανήλικα παιδιά - προσφυγόπουλα.

Οι "λεονταρισμοί" που βλέπουμε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως οι δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και οι παραβιάσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά και οι εκδρομικές αποστολές του υπουργού Αμυνας σε ακριτικά νησιά, όπως π.χ. η πρόσφατη συνύπαρξη στο Καστελόριζο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ως τάχα "απάντηση" στην τουρκική επιθετικότητα, καλλιεργούν ένα πολεμικό κλίμα και την απαραίτητη για τις επιδιώξεις τους "εθνική ομοψυχία", που όμως είναι ψευδεπίγραφη.

Χρήσιμα εργαλεία για την αστική τάξη και της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να σύρουν το λαό κάτω από τις σημαίες τους. Αρα, όταν μπλέκουν τους λαούς σε επικίνδυνα σχέδια, τους ενοχλεί η στάση του ΚΚΕ, που τα αποκαλύπτει και καλεί το λαό σε επαγρύπνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην ταχθεί κάτω από «ξένη σημαία»

Τους ενοχλεί - και είναι λογικό - ότι το ΚΚΕ δεν θα πάψει να αναδεικνύει ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στο "φιτίλι" του πολέμου, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παραχωρώντας στρατιωτικές βάσεις, στέλνοντας στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το ΚΚΕ δεν θα πάψει να αποκαλύπτει ότι οι "λεονταρισμοί" και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους "θερμών επεισοδίων".

Τους ενοχλεί - και είναι λογικό - ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει αυτοτελώς αλλά και μέσω των μελών και στελεχών του που δρουν στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς:

 • Για την έξοδο της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Για να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή της χώρας σε αποστολές εκτός συνόρων.
 • Για το κλείσιμο των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Για να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ολα αυτά την ώρα που οι ανταγωνισμοί στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο απαιτούν ένταση της πάλης με κατεύθυνση να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. (...)

Το ΚΚΕ ήταν και είναι το μοναδικό κόμμα που με συνέπεια διεξάγει την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, όπως και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι και το ΝΑΤΟ. Ηταν και είναι το μοναδικό κόμμα που σταθερά έβαζε το ζήτημα ότι η καταδίκη της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση από αυτή, για να είναι αποτελεσματική και προς όφελος του λαού, πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, που καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που εναντιώθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Τις τελευταίες μέρες, μία σειρά απολογητές του συστήματος προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ με γραφικότητες.

Είναι γνωστή η ιστορία όλων αυτών που δήθεν τώρα "σοκάρονται". Από οπαδοί του Μάαστριχτ, της ΕΕ και της ΟΝΕ παλιότερα, δηλαδή της Ευρωζώνης, σήμερα έγιναν οπαδοί της δραχμής. Από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ως υπουργοί και βουλευτές πρωτοστάτησαν στην εξαπάτηση του λαού, σήμερα εμφανίζονται ως απατημένες σύζυγοι.

Λέμε καθαρά: Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να μην ταχθεί κάτω από "ξένη σημαία". Να μην υποταχθεί στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των διαφόρων τμημάτων της, που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων. (...)

Εχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας καινούργιας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η ανάγκη θα γίνει ιστορία, η νέα έφοδος στον ουρανό θα αξιοποιήσει την τεράστια ιστορική παρακαταθήκη, τους αγώνες των κομμουνάρων του Παρισιού, των μπολσεβίκων, του εργατικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, και θα αποκτήσει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική δύναμη για να νικήσει οριστικά! Ζήτω τα 100χρονα της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης! Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση! Την ανάπτυξη της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών με ειδικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Στέλνουμε μήνυμα από τη σημερινή συγκέντρωση, μαζικά και μαχητικά στους νέους των χωρών μας: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, το σύστημα της φτώχειας και της ανεργίας, των πολέμων και της προσφυγιάς... ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org