Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μεγάλη πιθανότητα για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο Ιμπραήμ Τζαν Ούστα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια μεγάλη πιθανότητα οι τοπικοί πόλεμοι, οι οποίοι εντείνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, να μετατραπούν σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και μια τέτοια κατάσταση θα πυροδοτήσει όλο και πιο μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με έναν πολύ πιο βίαιο τρόπο. Επομένως, η τωρινή δουλειά μας στο προσφυγικό ζήτημα σημαίνει, επίσης, μια ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία για μια μελλοντική επαναστατική κατάσταση (...)

Στην Τουρκία οι πρόσφυγες είναι κυριολεκτικά σκλάβοι... Τα παιδιά των προσφύγων δουλεύουν κατά μέσο όρο 12 ώρες τη μέρα, ενώ δεν παρέχεται φαγητό στους χώρους δουλειάς.

Η πλειονότητα των προσφύγων δεν έχουν καν την ευκαιρία ικανοποίησης των βασικών τους αναγκών στα στρατόπεδα στα οποία ζουν και γι' αυτόν το λόγο, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν γίνει εξεγέρσεις σε κάποια από αυτά.

Για την αστική κυβέρνηση της Τουρκίας, τα εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στη χώρα αποτελούν αντικείμενο παζαρέματος που χρησιμοποιείται ως φτηνή εργατική δύναμη. Επιπλέον, οι περιοχές των νεόκτιστων προσφυγικών στρατοπέδων έχουν επιλεχθεί ώστε να προκαλούν συγκεκριμένες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. Οι αντιδραστικές θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στα στρατόπεδα, ωστόσο απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ερευνητές ή μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων. Με την επίσημη οδηγία της κυβέρνησης στους πρυτάνεις, την οποία αποκαλύψαμε από το πόρταλ μας, απαγορεύεται η ενασχόληση πανεπιστημίων για ακαδημαϊκό έργο στους πρόσφυγες. Επίσης, το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, διατηρεί υπό τον έλεγχό του και την εμπορία ανθρώπων (...)

Ενα ακόμα αστικό κίνημα, το οποίο είναι αντίθετο και την ίδια στιγμή ίδιο, είναι το λεγόμενο "ανθρωπιστικό" κίνημα, το οποίο "καλωσορίζει" τους πρόσφυγες αλλά αγνοεί το ρόλο του ιμπεριαλισμού και του ΑΚΡ όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων. Σε αυτό το κίνημα εντάσσονται οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, κάποιες λεγόμενες αριστερές δυνάμεις και τροτσκιστές. Το κύριο πολιτικό αίτημα αυτών των οργανώσεων για τους πρόσφυγες είναι οι "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ και η διακοπή των επιχειρήσεων του Συριακού Αραβικού Στρατού ενάντια στις οργανώσεις των τζιχαντιστών (...)

Θεωρούμε τους ανθρώπους που μετανάστευσαν από τη Συρία στη χώρα μας ως κομμάτι της δικής μας εργατικής τάξης. Είμαστε το μόνο πολιτικό κίνημα που παλεύει ενάντια στα σκοτεινά σχέδια του ΑΚΡ για την προσφυγική κρίση, όπως επίσης και ενάντια στην εχθρότητα προς τους μετανάστες και τον αστικό κοσμοπολιτισμό και που αποκαλύπτει τα καπιταλιστικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές τις πολιτικές. Και υπό αυτήν την προοπτική, προτάσσουμε ότι ντόπιοι και μετανάστες εργάτες πρέπει να οργανωθούν μαζί.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση κάνει από την αρχή μια τεράστια προσπάθεια ώστε να απομονώσει τους πρόσφυγες από την υπόλοιπη κοινωνία. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επιρροή μας ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκεται στο επίπεδο ατόμων τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου το μέσο όρο και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώσουμε τη δουλειά χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να αφορά τα στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ωστόσο, σήμερα έχουμε αρκετή εμπειρία ώστε να ξεκινήσουμε μια τέτοια δουλειά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org