Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΛΕΚΤΙΒΕΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Βλέπουμε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται...

Η Μαρίνα Γκόμες, Γραμματέας της οργάνωσης Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών της Ισπανίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν σε μιζέρια τους Σύρους εργαζόμενους και βομβαρδίζουν τη χώρα τους, την ίδια ώρα τούς αρνούνται το άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος και τους καταδικάζουν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε πραγματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ολα αυτά αποδεικνύουν τον αμιγώς ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αυξήσει το ποσοστό κέρδους της μέσω του ελέγχου τον αποθεμάτων Ενέργειας και των στρατηγικών οδών, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ζωές και τους λαούς που ξεκληρίζονται. Για την Οργάνωσή μας καμία μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή προς μια ΕΕ στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε με αυτή τη σύγκρουση αυτό που οι κομμουνιστές εδώ και καιρό λέμε: Είναι μια ένωση της οποίας η ουσία και η δημιουργία είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες στους εργαζόμενους της Συρίας, δεδομένου ότι το μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι το πώς θα αποκομίσουν το μεγαλύτερο κέρδος από τη σύγκρουση. Αυτό μας υπενθυμίζει, επίσης, το ρόλο των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του εθνικού επαναστατικού μας πολέμου πριν από περισσότερα από 80 χρόνια. Αυτές οι δυνάμεις μάς άφησαν στο έλεος του φασισμού, με εμάς να έχουμε μόνο την αδελφική βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης και όλων εκείνων των γενναίων των Διεθνών Ταξιαρχιών που ήρθαν από όλο τον κόσμο. Σε αυτές τις Διεθνείς Ταξιαρχίες συμμετείχαν Ελληνες, και ήταν περισσότεροι από 2.000 αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, να συμμετάσχουν σε αλληλεγγύη με τον ισπανικό λαό. Με την ευκαιρία αυτή, η δικτατορία του γνωστού Μεταξά έκλεισε τα σύνορά της για να αποτρέψει τους Ελληνες εργαζόμενους να συμμετάσχουν γενναία στην ενίσχυση του ισπανικού λαού που πολεμούσε τον φασισμό. Σε όλους εκείνους, σύντροφοι, θέλουμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας ως διάδοχοι των Ισπανών αντιφασιστών μαχητών.

Σήμερα βλέπουμε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το κλείσιμο των συνόρων, ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία, η βίαιη απομάκρυνση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης... είναι οι πιο επίκαιρες και πιο δραματικές καταστάσεις που οι πρόσφυγες ζουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πριν από χρόνια η Ισπανία δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει 16.000 πρόσφυγες, από τους οποίους μόνο το 5% έχουν φτάσει στη χώρα. Αλλά δεν μας εκπλήσσει αυτό το γεγονός. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι επίσης εκείνη που κατασκευάζει φράχτες με λεπίδες στα σύνορα της Θέουτα και της Μελίγια για να αποκρούεται η διέλευση μεταναστών από την Αφρική. Είναι η ίδια Ισπανία που κλείνει τα σύνορα, πράγμα που βοηθά στην "προστασία" του Νότου της Ευρώπης για την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Για μας είναι σημαντικό να σημειωθεί το επιλεκτικό άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων. Οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις έχουν εργαλειοποιήσει τη ροή των προσφύγων, για να εξασφαλίσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με χαμηλό κόστος. Ετσι, όπως λένε μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες με έμμεσο τρόπο (όπως η Μέρκελ), το άνοιγμα των συνόρων έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες. Οταν δεν υπήρχε πια ανάγκη για περισσότερη εργατική δύναμη, έκλεισαν τα σύνορα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες εκεί όπου βρίσκονταν. (...)

Σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κυνικό και προδοτικό ρόλο του οπορτουνισμού και της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Αυτές οι δυνάμεις στη χώρα μας αποτελούνται από ανώτατα στελέχη του ισπανικού στρατού και του ΝΑΤΟ (όπως στην περίπτωση του Χούλιο Ροντρίγκεζ, στελέχους των "Podemos"). Πώς θέλουν να πιστέψουμε τα ωραία λόγια τους και τις υποσχέσεις τους; Η πρακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει ένα καλό παράδειγμα γι' αυτό.

Εμείς από την Ισπανία θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στο ρόλο που το ισπανικό κράτος παίζει σ' αυτόν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε φυγή από έναν πόλεμο που προκλήθηκε για να εξασφαλιστούν τα τρέχοντα και μελλοντικά οφέλη των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org