Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών και ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου

Το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την Κύπρο (όπως η γαλλική «Τotal») προμηνύει όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών

AP2010

Το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την Κύπρο (όπως η γαλλική «Τotal») προμηνύει όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, υποστήριξε χτες με μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι την Τρίτη 11 Απρίλη θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως συμφωνήθηκε - σύμφωνα πάντα με τον Αϊντε - μετά από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν το δείπνο της περασμένης Κυριακής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ελπίδα «πως θα επικεντρωθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο» με «εποικοδομητικές προτάσεις».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν αν θα καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», μετά από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ολα δείχνουν ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό μπαίνουν σε νέα φάση κλιμάκωσης, παράλληλα με ευρύτερα «σκληρά» ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, που αφορούν κύρια τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου και την «ασφάλεια» Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις σε πολλά πεδία: για παράδειγμα στα Ενεργειακά, όπου και η προχτεσινή υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ βεβαιώνει πόσο επιταχύνονται διάφοροι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί (να σημειώσουμε ότι η Λευκωσία αντέδρασε έντονα σε ισραηλινά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν Αγκυρα και Τελ Αβίβ να εξετάζουν τη δημιουργία αγωγού αερίου, που θα περνά από την κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και χωρίς έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης).

Πάντως, χτες, κυπριακά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι ίσως τελικά αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για τον καθορισμό των σχολικών επετείων (πρόταση που αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει «διορθωτικά» για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους). Την αναβολή θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα της πρότασης.

«Συνωστισμός» επιχειρηματικών ομίλων

Κι ενώ εντείνονται ανοιχτά και παρασκηνιακά οι επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών, σήμερα αναμένεται να πέσουν οι πρώτες υπογραφές για τις επόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που φέρνουν ή διατηρούν την παρουσία «ηχηρών» ονομάτων. Η αρχή θα γίνει σήμερα, με την αμερικανική «Exxon Mobil». Μάλιστα, για την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβολαίου φτάνει σήμερα στην Κύπρο και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ζητήματα Ενεργειακής Πολιτικής, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Υπογραφές θα πέσουν ακόμα και με την καταριανή «Qatar Ρetroleum» (ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στην «αξιοποίηση» LNG διεθνώς). Επίσης, η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική «Total», που ήδη «δραστηριοποιούνται» στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυπριακά δημοσιεύματα χτες σχολίαζαν ότι επιλέχτηκαν υψηλόβαθμα στελέχη για να εκπροσωπήσουν τις εταιρείες στη Λευκωσία, όπως ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI, Λούκα Μπερτέλι.

Η σχετική «τελετή» θα γίνει τελικά στο προεδρικό μέγαρο και όχι το υπουργείο Ενέργειας, με την παρουσία και πρέσβεων, π.χ. Γαλλίας και Ιταλίας.

Βεβαίως, για το λαό, το θέμα είναι ότι έχουν βγει και ακονίζονται πολλά μαχαίρια για την καταλήστευση του πλούτου που του ανήκει αλλά καταλήγει στα σεντούκια μονοπωλίων, όπως αντίστοιχα «ακονίζονται» και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» όλης της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να ξεχωρίζει για τη σημασία που της αποδίδουν μερικά από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και συμφωνίες για «ενεργειακή ασφάλεια»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των προεκτάσεων που αφορά η «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου είναι η γαλλο-κυπριακή συμφωνία που υπογράφτηκε χτες στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και Ζαν Υβ Λε Ντριάν, επικύρωσαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενεργειακή και η θαλάσσια ασφάλεια, η πειρατεία, η έγκαιρη προειδοποίηση και η διαχείριση κρίσεων, καθώς και η «τρομοκρατία».

Στη διάρκεια της επίσκεψης Φωκαΐδη στη γαλλική πρωτεύουσα, συζητήθηκαν και θέματα «περιφερειακής ασφάλειας», «τρόποι αντιμετώπισης των νέων απειλών στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ», οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό κ.τ.λ.

Σε επίσημη ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η συμφωνία επικαιροποιεί την υφιστάμενη αμυντική συνεργασία υπό το φως των νέων προκλήσεων ασφαλείας και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αλλά και «αναβαθμίζει περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ