Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ζεστό» χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο, «μαύρη» εργασία για τους εργαζόμενους

Νέα προνόμια και πακτωλό εκατομμυρίων ετοιμάζεται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού και της Κρουαζιέρας (μεγαλοξενοδόχοι, tour operators, εφοπλιστές κ.λπ.), όλα πληρωμένα από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, που σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό είναι αντιμέτωποι με απληρωσιά, άγρια εκμετάλλευση, μαύρη ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ.

Η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα ...«επιτεύγματα» της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, σημείωσε ότι μόνο από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ (2014 - 2020) η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει «για να ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα για επωφελείς επιχειρηματικές κινήσεις» πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «την επόμενη τριετία θα κινητοποιηθεί άνω του μισού δισ. ευρώ»! Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για ακόμα πιο «ευνοϊκό περιβάλλον» (π.χ. ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις για την αδειοδότηση) για την προσέλκυση - κυρίως ξένων - επενδύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υπουργό, ετοιμάζεται «ολοκληρωμένο νομοθετικό σχέδιο» για την Κρουαζιέρα, το οποίο η υπουργός «ευελπιστεί» ότι θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνη, και θα αφορά επενδύσεις για την ανάπτυξη των λιμανιών και μέτρα για την προσέλκυση περισσότερων και μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων. Στο σημείο αυτό, δείχνοντας και προς όφελος ποιου καταρτίζονται τα εν λόγω σχέδια, πρόσθεσε ότι η ίδια είναι σε επαφή με εφοπλιστικές ενώσεις και μεγάλους ομίλους της Κρουαζιέρας για την ολοκλήρωση του σχετικού «στρατηγικού σχεδίου».

Παρουσίασε επίσης τον «πλούσιο» μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, το σωρό από νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτή την «εθνική υπόθεση» όπως χαρακτήρισε τον Τουρισμό, με αποτέλεσμα οι αφίξεις το 2016 να φτάσουν τα 28 εκατομμύρια, από 26 το 2015, ενώ ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κάνει λόγο για 15 δισ. έσοδα στον τουρισμό όσον αφορά αυτό το διάστημα (2015 - 2016)! Μάλιστα, καυχήθηκε για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση όσον αφορά την απάλειψη ...περιττών προδιαγραφών και ελέγχων για την αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πέρασε νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά την αδειοδότηση, που απαλλάσσει επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και από την υποχρέωση για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, όπως π.χ. πυρασφάλεια.

Ατζέντης των επιχειρηματικών ομίλων η κυβέρνηση

«Ως ατζέντης των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού μίλησε η υπουργός και μπράβο σας που το λέτε κιόλας», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Αλλωστε, τόνισε, «η υπουργός δεν είπε κουβέντα ότι συνέχεια μειώνεται ο εσωτερικός τουρισμός και είναι ένας δείκτης της μεγάλης φτωχοποίησης των εργαζομένων και του λαού, και βεβαίως δεν είπε τίποτα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και για 300 ευρώ» το μήνα.

Ξεκαθάρισε ότι ο Τουρισμός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «ποιος ωφελείται από την ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. «Ποιος κάνει κουμάντο σήμερα στον Τουρισμό; Κάνουν οι tour operators. Ολη η πολιτική σας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτοί. Η "Fraport" πήρε τα αεροδρόμια και θα δουλέψει προς όφελός τους. Η "TUI" ξέρετε ότι συνεργάζεται με τη "Fraport" και δεν ξέρουμε τι μετοχές έχει εκεί. Η "TUI" σήμερα κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, όπως και σε πολλές άλλες αγορές. Είναι ένας όμιλος που δεν έχει μόνο ξενοδοχεία, έχει αεροδρόμια, έχει μεταφορές και άλλα και σήμερα έχει τη μερίδα του λέοντος».

Πρόσθεσε ότι «Τουρισμός δεν είναι τα ξενοδοχεία, τα 28 εκατ. που λέτε. Ο Τουρισμός είναι οι υπηρεσίες και αυτές προσφέρονται από τους εργαζόμενους», «τους οποίους έχετε παραδώσει βορά στους επιχειρηματίες, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι τα κέρδη τους».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, «οξύνοντας την αντιπαράθεση και τους αγώνες τους με την τάξη που εκπροσωπεί η κυβέρνηση, διεκδικώντας τις απώλειες και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, από τις οποίες μία είναι το δικαίωμα στις διακοπές που η κυβέρνηση με την πολιτική της τούς το στερεί».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org