Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με το βλέμμα στις «αβεβαιότητες» της καπιταλιστικής οικονομίας ζητά ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης»

Στη σκιά των οξυμένων αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και της αβεβαιότητας για την πορεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, το Ευρωκοινοβούλιο και αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν χτες για την πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος, υποδεικνύοντας ταχύτητα στις αντιλαϊκές αποφάσεις ώστε να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν απ' την όποια καθυστέρηση για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απηύθυνε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ χτες το απόγευμα, «έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε «να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα», χαρακτηρίζοντάς την επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη «αξιολόγηση». Παραδεχόμενος εμμέσως το αντιλαϊκό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας καταληχτεί, έκανε λόγο για το ότι «το σημαντικό θέμα που εκκρεμεί είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις», την περαιτέρω δηλαδή απελευθέρωση των απολύσεων, «δείχνοντας» έτσι και ποιο είναι το περιεχόμενο των «λεπτομερειών» που απομένουν, με «δεδομένα» βέβαια τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα. Στις «εκκρεμότητες», σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, συγκαταλέγονται ακόμα «η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας», οι περαιτέρω παρεμβάσεις δηλαδή (πώληση λιγνιτικών κ.ά. μονάδων κ.ο.κ.) για την «απελευθέρωση» και τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων του κλάδου. Ταυτόχρονα, ο επίτροπος έκανε λόγο για «πακέτο (που) περιλαμβάνει μέτρα για την ορθολογικοποίηση των δαπανών», όπως λέγεται το νέο τσεκούρι σε ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, και «πρόοδο για μέτρα που είναι και προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Για πολλοστή φορά, απ' το στόμα του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέσπασε τα εύσημα για το αντιλαϊκό της έργο, αφού, όπως είπε, «καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή».

«Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης (...) όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη (...) η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε. Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση». Σημείωσε, παράλληλα, ότι χρειάζονται «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους».

Επικρίσεις για την απουσία του απ' τη συζήτηση δέχτηκε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, που αν και είχε προσκληθεί, δήλωσε αδυναμία να παραβρεθεί λόγω βεβαρυμένου προγράμματος.

Με «χαρτί» τους «γεωπολιτικούς κινδύνους»

Την αγωνία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» μετέφερε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Προτάσσοντας τις «μεγάλες θυσίες του λαού», σαν να τις έκανε αυτοβούλως και να μην του επιβλήθηκαν αιματηρά μέτρα, αξίωσε για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», αφού η καθυστέρηση - που κατά την κυβερνητική φιλολογία αποδίδεται στις «παράλογες απαιτήσεις που έρχονται την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από την πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά του κ. Σόιμπλε» - «κάνει ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στην ίδια την Ευρωζώνη».

Τοποθετώντας τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη «αξιολόγηση» στο κάδρο της μεγάλης εικόνας των όσων διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή για τα μονοπώλια της ΕΕ, αλλά και δείχνοντας τα «χαρτιά» με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται με τους εταίρους της για λογαριασμό του κεφαλαίου, πρόσθεσε πως «είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν και τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία... χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο. (...) Μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και οικονομικά και γεωπολιτικά, τόσο η χώρα μου και ο λαός μου, όσο και η Ευρωζώνη. Μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες φυλάσσουν ευρωπαϊκά σύνορα και ότι βρίσκονται δίπλα στον παράγοντα αστάθειας που λέγεται Ερντογάν. Οι 27 έχουν κάθε λόγο, μετά το Brexit, να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι και ότι σέβονται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Το γνωστό παραμύθι των «καλών» και «κακών» δανειστών, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αφηγήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, μιλώντας για ρυμούλκηση των ευρωπαϊκών «θεσμών» από τις «παράλογες αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ