Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάλασαν τη «φιέστα» των εργοδοτικών συνδικαλιστών για τον Τουρισμό

Τη φωνή των εργαζομένων του κλάδου εξέφρασε η αγωνιστική παρέμβαση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ

Με πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε η παρέμβαση
Με πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε η παρέμβαση
Τη φωνή των εργαζομένων του Τουρισμού, που βλέπουν τους όρους δουλειάς και ζωής τους να χειροτερεύουν όσο αυξάνονται τα κέρδη των ξενοδόχων, εξέφρασε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με την αγωνιστική παρέμβασή της το Σάββατο σε ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με θέμα «Τουρισμός, διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Με κεντρικό σύνθημα «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή - Φτάνει πια! Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός!», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα, λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Την παρέμβαση εκ μέρους της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. «Η τουριστική σεζόν για το 2017 ξεκινάει και προμηνύεται "κόλαση" για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό, με νέο χτύπημα στους μισθούς, εντατικοποίηση, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά. Αντίθετα, για τους ξενοδόχους προβλέπονται νέα ρεκόρ σε αφίξεις εξωτερικού και έσοδα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Επισήμανε ακόμα ότι την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ετοιμάζονται να μπουν στις «γαλέρες» των ξενοδοχείων, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, το ΕΚΗ και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διοργανώνουν «φιέστες» για τον Τουρισμό, με επίσημους προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των εργοδοτών, τον ΣΕΤΕ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια σειρά πλευρές της «ανάπτυξης» που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου: Απληρωσιά, 10ωρα και 12ωρα με απλήρωτες υπερωρίες, λιποθυμίες καμαριέρων και λαντζιέρηδων στην καρδιά της σεζόν, Ενώσεις Προσώπων που διαλύουν τους μισθούς, απολύσεις εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι, όπως οι 12 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Elounda Breeze», που απολύθηκαν όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους.

«Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά από την εμπειρία τους ότι τα κέρδη των ξενοδόχων δεν μπορούν να πάνε μαζί με την ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους», σημείωσε. Αμέσως μετά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη.

Ημερίδα κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου

Το γεγονός ότι η ημερίδα που οργάνωσε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ήταν κομμένη και ραμμένη στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό και τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από αυτούς, ήρθε να επιβεβαιώσει το ίδιο το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με δελτίο Τύπου για τα «βασικά συμπεράσματα» της ημερίδας.

Οπως μας «ενημερώνει», η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον «κοινωνικό διάλογο που οφείλουν οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς να διεξάγουν συστηματικά προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και της παραγωγικής διαδικασίας». Με φρασεολογία βγαλμένη από κείμενα του ΣΕΤΕ, το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ αναλύει μια σειρά πλευρές του στόχου του κεφαλαίου να γίνει ο τουρισμός «πόλος διακλαδικού μετασχηματισμού και ανάπτυξης της οικονομίας». Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν συνθήκες γαλέρας για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διαπιστώνει... «σημαντικό έλλειμμα όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εργατικού δυναμικού»!

Οσο για τις αναφορές - στάχτη στα μάτια που κάνει το Ινστιτούτο περί «αναγκαίας επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες στον Επισιτισμό - Τουρισμό είναι «πρωτοπόροι» στην αξιοποίηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις, με συνεχή επίθεση στην κλαδική ΣΣΕ και μείωση μισθών στα επίπεδα της απαράδεκτης ΕΓΣΣΕΕ, με την τεράστια επέκταση της «ευέλικτης» εργασίας, με την πάμφθηνη έως τζάμπα δουλειά των νέων μέσα από τη «μαθητεία» και την «πρακτική άσκηση» κ.ο.κ. Πάνω σε αυτήν ακριβώς την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων «χτίζονται» οι «αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης του Τουρισμού» που εντοπίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ