Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12695

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συγκάλυψη της επικίνδυνης κατάστασης και αποπροσανατολισμό επιδιώκει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  8
Νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ

Απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος για την προηγούμενη καταγγελία, που είχε γίνει στις αρχές Δεκέμβρη του 2016


ΣΕΛ.  5

Να μην περάσει κλίμα ανοχής στην αντιλαϊκή συμφωνία

Η μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ να αποτελέσει μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα

  • Οι απειλές για παράταση της «αβεβαιότητας» και ακόμα χειρότερα μέτρα αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους «θεσμούς», σε αντιδιαστολή με τα οφέλη που θα έχει για το κεφάλαιο η γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες, μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική προπαγάνδα, καθώς κορυφώνονται τα παζάρια για το εύρος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
  • Οι υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και η παράταση των διαπραγματεύσεων αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να γίνει ο λαός συμμέτοχος στην αγωνία του κεφαλαίου για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».
  • ΚΚΕ: Οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού και οι αναφορές του στις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο της «αξιολόγησης», δεν έχουν κύριο αποδέκτη τους λεγόμενους «θεσμούς», αλλά το λαό, με στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής για το νέο πακέτο μέτρων, που από κοινού ετοιμάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο.

ΣΕΛ.  3,    4,    11   -   12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκηνικό απειλών και εκβιασμών

«Ενα το κρατούμενο» των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) είναι η επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, είτε σε συνθήκες πτώσης και στασιμότητας του ΑΕΠ, είτε σε φάση ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών.

Αυτή είναι η προοπτική που διαπερνά συνολικά την υπό διαμόρφωση αντιλαϊκή συμφωνία, ενώ πλέον ανοιχτά ή συγκαλυμμένα ομολογείται και από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας τις υπαρκτές αντιθέσεις, κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, αλλά και το (ορατό) ενδεχόμενο να υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα πτώση ή παρατεταμένη στασιμότητα του παραγόμενου ΑΕΠ, η κυβέρνηση και οι «θεσμοί» αυξάνουν την πίεση και τους εκβιασμούς στο λαό, για να καταπιεί αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα που του ετοιμάζουν.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση παράγοντα της Ευρωζώνης, που δήλωσε τις προάλλες ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή». Στο ίδιο μήκος και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα «ρίσκα» που προκαλούνται από τις «καθυστερήσεις».

Με δηλώσεις όπως αυτές, στην πραγματικότητα απευθύνονται στο λαό και τον καλούν να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα που συμπληρώνουν το «παζλ» της «αξιολόγησης», με το επιχείρημα ότι όσο η συμφωνία καθυστερεί, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός και μεγαλώνει η «αβεβαιότητα» για τις εξελίξεις στην οικονομία. Επομένως, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η «αξιολόγηση», ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία θα αρχίσει με ακόμα ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Βέβαια, το επιχείρημα δεν είναι καινούργιο. Από τους πρώτους που το έριξαν στο τραπέζι ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σε ομιλία του στο «London School of Economics», ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είχε πει ότι μια «κακή» συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον, τονίζοντας κι αυτός τη σημασία που έχει από τη σκοπιά του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η «αξιολόγηση», με καταληγμένα και συμφωνημένα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλά και η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ίδιο λένε. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία, τόσο αυξάνει ο λογαριασμός από την «αβεβαιότητα» στην οικονομία, υπολογίζοντας μάλιστα ότι το κόστος τής έως τώρα καθυστέρησης μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η δήλωση του ίδιου παράγοντα της Ευρωζώνης, ότι «η συμφωνία είναι τεχνικά εύκολη, αλλά πολιτικά δύσκολη», δείχνει ότι η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στη διαχείριση της επίδρασης που θα έχει η εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στην ικανότητά της να ελίσσεται απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την ενσωματώνει.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση, ενώ έχει συμφωνήσει με τις περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, προσπαθεί να μεταθέσει την εφαρμογή του μέτρου για μετά το 2019, προκειμένου να μη συμπέσει με τη μείωση του αφορολόγητου και δράσει έτσι πολλαπλασιαστικά στη δυσαρέσκεια και στις αντιδράσεις.

Οι επαναλαμβανόμενοι εκβιασμοί πρέπει να πέσουν στο κενό. Να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα απορρίπτουν τα παζάρια της με τους «θεσμούς» και όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες, όπως αυτή που συζητιέται τώρα, ανεξάρτητα από το πότε θα καταληχθεί. Με σταθμό τα αυριανά συλλαλητήρια, να ανέβει ο βαθμός ετοιμότητας των εργαζομένων, να ενταθεί η προετοιμασία για γενική πανεργατική απεργία.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Οργάνωση και αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους

Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει την προσπάθεια που κάνουν εργαζόμενοι στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» των δήμων να οργανωθούν και με τη στήριξη των σωματείων να αναπτυχθούν αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα, προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.


ΣΕΛ.  13


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ
Αυξάνεται η «ευελιξία», μειώνονται οι μισθοί

ΣΕΛ.  12
ΣΥΡΙΑ
Πολύπλευρη αξιοποίηση του μακελειού στο Ιντλίμπ

ΣΕΛ.  19
ΣΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ
Η Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ

Μεγάλη πανεξόρμηση ετοιμάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  7
ΠΑΜΕ
Στους ανέργους να αποδοθούν τα «πλεονάσματα» του ΟΑΕΔ

ΣΕΛ.  9
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 24ΧΡΟΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ
Προφυλακιστέος για κακουργήματα ο τραμπούκος χρυσαυγίτης

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org