ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
Κάνει τον χαζό;

Στο φύλλο της Τρίτης, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ένα σχόλιο - απάντηση σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (ΕφΣυν), όπου γραφόταν ανάμεσα σε άλλα ότι «μία μόνο διαφοροποίηση υπήρξε - απ' όσους πήραν τον λόγο - στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ», αυτή της Ελένης Κατροδαύλη, μέλους της ΚΕΟΕ. Το σχόλιο του «Ριζοσπάστη» είχε τίτλο «Τα μυθεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" και μια απάντηση» και μέσα επαναλαμβανόταν ότι όσα έγραφε η «ΕφΣυν» ήταν έργο της φαντασίας του συντάκτη (ή των συντακτών) του άρθρου. Η ίδια η Ελένη Κατροδαύλη προχώρησε σε γραπτή δήλωση με τίτλο: «Δήλωση σχετικά με μυθεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ». Στη δήλωση που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», ανέφερε: «Τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την αρραγή ενότητα του ΚΚΕ γύρω από την ιδεολογία, το Πρόγραμμα, το Καταστατικό, τις Αποφάσεις του Συνεδρίου και την Κεντρική Επιτροπή του. Ας μη ματαιοπονούν». Παρ' όλα αυτά, ο συντάκτης της «ΕφΣυν», Ν. Σβέρκος, επανήλθε χτες και σε σχόλιό του ισχυρίζεται ότι «επί της ουσίας, η κ. Κατροδαύλη δεν διαψεύδει όσα γράψαμε», ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος δεν αμφισβήτησε την ιδεολογική ενότητα του ΚΚΕ (!). Είναι φανερό ότι ο συντάκτης της «ΕφΣυν» «κάνει τον χαζό» για να συντηρήσει το ψέμα του. Γιατί, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν ξέρει τη σημασία της λέξης «μυθεύματα» που χρησιμοποιεί στη δήλωσή της το στέλεχος του ΚΚΕ και αναπαρήγαγε ο «Ριζοσπάστης» στον τίτλο του δημοσιεύματος.

Πανηγύρια για την «απορρόφηση»

Πανηγυρίζει το υπουργείο Οικονομίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 - 2013, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να απορροφήσει όλους τους «πόρους», χωρίς να χαθεί ούτε «ένα ευρώ από την οικονομία». Μάλιστα, πληροφορεί ότι πρόκειται για «πολύτιμα κεφάλαια που κράτησαν την οικονομία όρθια», χρηματοδοτώντας έργα σε όλη τη χώρα... Σε τι μεταφράζεται, όμως, αυτή η «ευρωπαϊκή πρωτιά» της Ελλάδας; Με το ΕΣΠΑ συγχρηματοδοτήθηκαν μεγάλα κατασκευαστικά έργα, που φτιάχνονται κατά βάση για την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και όχι τις πραγματικές ανάγκες του λαού (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα κ.ά.), ο οποίος χρυσοπληρώνει από πάνω για να τα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να βγάζουν κέρδος οι κοινοπραξίες των εργολάβων. Υπάρχουν βέβαια και άλλα πράγματα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, όπως η «κοινωφελής εργασία» και άλλα προγράμματα που συμβάλλουν στο κουκούλωμα της πραγματικής ανεργίας και στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Χρηματοδοτεί, επίσης, μια σειρά από προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, για να μειώνονται οι κραδασμοί από τις λαϊκές αντιδράσεις στη βάρβαρη και ταξική πολιτική. Κάνοντας μια τέτοια «σούμα» στο τέλος του προγράμματος, η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να αισθάνεται ικανοποίηση για την «απορροφητικότητα» των κονδυλίων που αξιοποιήθηκαν για τους παραπάνω σκοπούς.

Ο καημός τους δεν είναι οι άνεργοι

Μ' ένα «πινγκ πονγκ» δηλώσεων, κυβέρνηση και ΝΔ προσπάθησαν να υπερασπιστούν, ο καθένας για τον εαυτό του, τον τίτλο του καλύτερου ...«συμπαραστάτη» των ανέργων. Αφορμή στάθηκε η μεταφορά χρηματικών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, ύψους 65 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου η κυβέρνηση να διαθέτει ρευστό στην περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθεί σε έκτακτες καταστάσεις εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Η ΝΔ, ως «αθώα του αίματος», κατήγγειλε την κυβέρνηση, ενώ ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, χαρακτήρισε «αυτονόητη πρακτική για την προστασία των χρημάτων των εργαζομένων». Βέβαια, ο πόνος και των δυο δεν είναι για τους ανέργους, από τους οποίους μόλις ένας στους δέκα δικαιούται το επίδομα ανεργίας με τα κριτήρια που θέτει ο ΟΑΕΔ, ενώ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού γέρνει ολοένα και περισσότερο προς τα προγράμματα ενίσχυσης των εργοδοτών, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σπρώξει ακόμα και το επίδομα ανεργίας στα σαγόνια της εργοδοσίας, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και το «ποινολόγιο», με το οποίο, αν κάποιος άνεργος δεν δεχτεί οποιαδήποτε απασχόληση του προταθεί, χάνει σταδιακά το επίδομα και τις όποιες παροχές έχουν απομείνει να δίνονται από τον ΟΑΕΔ. Για όλα αυτά, βέβαια, κανείς δεν πρόκειται να δει και να ακούσει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων να διαφωνούν και να καβγαδίζουν μεταξύ τους.

«Ντελίβερι» κάνναβης

«Το κάπνισμα κάνναβης εξελίσσεται σε αγαπημένη συνήθεια στον ελεύθερο χρόνο πολλών Αμερικανών», αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Deutsche Welle», με αφορμή την αποποινικοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς» σκοπούς σχεδόν στις μισές αμερικανικές Πολιτείες, ενώ οκτώ απ' αυτές την έχουν νομιμοποιήσει πλήρως για «ψυχαγωγική» χρήση. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Gallup» το 2016, ένας στους οκτώ ενήλικες Αμερικανούς δήλωσε ότι καταναλώνει κάνναβη. Στην Καλιφόρνια, λειτουργούν «ντελίβερι» προϊόντων κάνναβης. Το Ντένβερ έχει γίνει δημοφιλής ναρκω-τουριστικός προορισμός, ενώ ολόκληροι δήμοι κλείνουν τις οικονομικές τους τρύπες επιτρέποντας τη χρήση της. Με λίγα λόγια: Η υποτιθέμενη «ιατρική» χρήση της κάνναβης, για την οποία έχει ανοίξει ο δρόμος και στην Ελλάδα, με ευρεία συναίνεση των αστικών κομμάτων, είναι ο «δούρειος ίππος» για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Στόχος είναι η κερδοφορία οικονομικών λόμπι που κρύβονται πίσω από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και παράλληλα η επέκταση του κοινωνικού ελέγχου και της φαρμακευτικής καταστολής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι).

1897 Ξεκινά ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις.

1917 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) με το ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αυτό της Αντάντ, εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.

1917 Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ κ.ά.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 - στο μέσο της επανάστασης στη Γερμανία - για να δημιουργήσει (στις 30 του ιδίου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξε τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).

1934 Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Η απεργία έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη των απεργών. Η εταιρεία δέχτηκε όλα τα αιτήματά τους (την πληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών, την αύξηση του μεροκάματου, την εφαρμογή του 8ωρου κ.ά.).

1942 Γεννιέται ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μπάρι Λέβινσον.

1944 Σφαγή της Κλεισούρας. Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στην Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

1947 Ο Ν. Ζαχαριάδης περνά κρυφά τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και φτάνει στο Βελιγράδι. Από 'κει στέλνει μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη «Απόρρητες Οδηγίες» προς τον Μ. Βαφειάδη (17 Απρίλη), εκθέτοντας τα νέα καθήκοντα του ΔΣΕ. Μεταξύ αυτών: Η μετατροπή του από αντάρτικο σε τακτικό στρατό και η δημιουργία ελεύθερης περιοχής με λαϊκή δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.

1957 Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1964 Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από την Σοβιετική Ενωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

1964 Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή - Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

1964 Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά».

1965 Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ