ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Με οργάνωση στα Σωματεία και τις Επιτροπές τους διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Την πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα...
Την πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα...
Επιτροπή Αγώνα εξέλεξαν στα μέσα Μάρτη οι οικοδόμοι που δουλεύουν στο οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Αχαρνών. Η Επιτροπή δημιουργήθηκε μέσα από συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι, συζητώντας για τα προβλήματά τους και την ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για τα δικαιώματά τους. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σωματεία με σημαντική συμβολή και πείρα από την οργάνωση αγωνιστικών παρεμβάσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος των δύο σωματείων είναι η προσπάθεια αυτή να ενταθεί και να γενικευτεί, καθώς χιλιάδες άνεργοι δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» σε όλους τους δήμους της χώρας. Χαρακτηριστικά, μόνο στο δήμο Αχαρνών που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αγώνα των Οικοδόμων, οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» ξεπερνούν τα 350 άτομα.

Μετά το πρώτο βήμα που έγινε στην οργάνωση των οικοδόμων, η Επιτροπή στο δήμο Αχαρνών σχεδιάζει να απευθυνθεί στους συναδέλφους στις άλλες ειδικότητες. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να γίνει νέα συνέλευση, στην οποία να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο πρόγραμμα.

...και την προστασία των ανέργων προτάσσουν τα σωματεία
...και την προστασία των ανέργων προτάσσουν τα σωματεία
Τα προβλήματα, που ήταν γνωστά από τους προηγούμενους γύρους υλοποίησης της «κοινωφελούς εργασίας», κάνουν την εμφάνισή τους και σήμερα. Ο πρώτοι οικοδόμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ξεκίνησαν να δουλεύουν στο δήμο Αχαρνών μέσα στο Γενάρη. Οπως καταγγέλλουν, δεν τους έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής εργασίας, ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για τις εργασίες που εκτελούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Ενδεικτικά, τα δεδουλευμένα για το μήνα Φλεβάρη καταβλήθηκαν στις 23 Μάρτη.

Για όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τη δημοτική αρχή. Παράλληλα, η ανάγκη να «απλωθεί» η Επιτροπή ώστε να συμπεριλάβει εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες έχει ήδη φανεί. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ωράριό τους, αφού καλούνται να δουλέψουν πέρα από τις προβλεπόμενες μέρες. Η διεύρυνση της Επιτροπής με εργαζόμενους από κάθε ειδικότητα είναι όρος προκειμένου να έχει καλή γνώση των προβλημάτων και να σχεδιάζει ανάλογα τις πρωτοβουλίες της.

Γερά τα «θεμέλια» του Συνδικάτου στους οικοδόμους

Η ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα για συνέλευση και δημιουργία Επιτροπής στους «οχταμηνίτες» οικοδόμους, αντανακλά τη σταθερή και επίμονη δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματός του.

Από τις πρώτες μέρες που οι οικοδόμοι έπιασαν δουλειά, το Παράρτημα Μενιδίου συζήτησε μαζί τους και στα τρία εργοτάξια που απασχολούνται. Στις εξορμήσεις που οργάνωσε, η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, όσο και γύρω από την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους ως εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Συνδικάτο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κατακτήσεις που είχαν οι αγώνες των συναδέλφων τους τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, οι άδειες, τα μέσα προστασίας, τα μέτρα ασφαλείας, είναι μια σειρά δικαιώματα που κατακτήθηκαν, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Αντίστοιχα, η Ασφάλιση με οικοδομικά και όχι με απλά ένσημα ήταν ένα αίτημα που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι άνεργοι οικοδόμοι που δούλεψαν σε προηγούμενα προγράμματα. Παρ' όλα αυτά, η κατάκτηση αυτή δεν εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους και το Συνδικάτο τονίζει πως είναι στο χέρι των σημερινών εργαζομένων να παλέψουν για να την επιβάλουν.

Μέσα από τις εξορμήσεις αποδείχθηκε ότι πολλοί από τους οικοδόμους στην «κοινωφελή εργασία» γνώριζαν το Συνδικάτο. Ανάμεσα σε αυτούς μεγαλύτεροι σε ηλικία οικοδόμοι, άνεργοι προς τις οικογένειες των οποίων το παράρτημα του Συνδικάτου είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του, εργαζόμενοι που είχαν ξαναδουλέψει σε προγράμματα και είχαν πείρα από προηγούμενες κινητοποιήσεις και τα αποτελέσματά τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί έδωσαν απάντηση και σε συναδέλφους που αρχικά αντιμετώπισαν με διάθεση παραίτησης και απογοήτευσης, με τη λογική «ας δουλέψουμε τώρα, έστω και με αυτούς τους όρους», το κάλεσμα του Συνδικάτου για οργάνωση και αγώνα.

«Παλεύουμε για κάτι που θα το βρούμε έτσι κι αλλιώς μπροστά μας», λένε οι εργαζόμενοι. Οπως εξηγούν, η ανεργία που τσακίζει τον κλάδο στρέφει αναγκαστικά όλο και περισσότερους οικοδόμους στην αναζήτηση μιας προσωρινής θέσης εργασίας, μέσα από προγράμματα που «μπαλώνουν» τα κενά των δήμων σε προσωπικό και παράλληλα ανακυκλώνουν την ανεργία.

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους και μέσα σε αυτά τα προγράμματα να μη συμβιβαστούν με τους μισθούς - ψίχουλα, τις καθυστερήσεις στην πληρωμή, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αλλά να οργανωθούν και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Αντίστοιχη προσπάθεια από τα σωματεία των δήμων

Σημαντική πείρα από την προσπάθεια για οργάνωση και δράση από κοινού με τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» έχει αποκτήσει και το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Με τη βοήθεια του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ, το Σωματείο θέτει στην ημερήσια διάταξη της δράσης του τα προβλήματα των εργαζομένων που δουλεύουν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, αιτήματα και πρωτοβουλίες σχετικές με αυτά. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία και η λειτουργία Επιτροπής Εργαζομένων από τα πρώτα χρόνια κιόλας που εφαρμόστηκαν τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Αντίστοιχη δράση αναπτύσσει και τώρα, μαζί με τους εργαζόμενους που από το περασμένο φθινόπωρο έχουν τοποθετηθεί μέσω του προγράμματος σε υπηρεσίες του δήμου. Σε μαζική σύσκεψη που έγινε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα του Σωματείου, εκλέχτηκε Επιτροπή των Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». Είχαν προηγηθεί εξορμήσεις του Σωματείου για την ενημέρωση των εργαζομένων για τους αγώνες που έδωσαν οι συνάδελφοί τους, που δούλεψαν μέσω του προγράμματος προηγούμενες χρονιές, για την ανάγκη οι διεκδικήσεις να συνεχιστούν.

Η σταθερή δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων αποτυπώνεται και στη συμμετοχή σημαντικού αριθμού εργαζομένων από την «κοινωφελή εργασία» στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου. Παράλληλα, στους εργαζόμενους στα τεχνικά συνεργεία απευθύνεται σταθερά και το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα

Ανά τακτά διαστήματα οργανώνονται κοινές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της Επιτροπής των Εργαζομένων της «κοινωφελούς εργασίας», στις οποίες συζητούνται τα προβλήματα που προκύπτουν και αποφασίζονται ανάλογες πρωτοβουλίες.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα από τη δράση Σωματείου και Επιτροπής αποτελούν οι παρεμβάσεις που οργανώθηκαν με αφορμή ζητήματα σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Στην πρώτη περίπτωση, στο επίκεντρο βρέθηκε το πρόβλημα των εργαζομένων που στερούνταν ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς δεν πληρούσαν την προϋπόθεση των 50 ενσήμων. Το πρόβλημα εμφανίστηκε με οξύ τρόπο σε περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι δυσκολίες επιτείνονται από το γεγονός ότι για τη συμπλήρωση 50 ενσήμων δεν συνυπολογίζονται τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσουν τέσσερις και πλέον μήνες για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι έκαναν παρέμβαση στις αρμόδιες ασφαλιστικές υπηρεσίες, διεκδικώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία οριστικοποίησης των ενσήμων και να μη μένει κανένας εργαζόμενος χωρίς κάλυψη, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι τα βιβλιάρια των εργαζομένων να ανανεώνονται άμεσα, με την προσκόμιση μιας βεβαίωσης από το δήμο.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι οι κινητοποιήσεις που έγιναν πριν έναν περίπου μήνα, με αφορμή τις συνθήκες δουλειάς στο Τμήμα Πρασίνου. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία οι εργαζόμενοι, αν και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις βοηθητικού προσωπικού, υποχρεώνονται να δουλεύουν με μηχανήματα. Το Σωματείο και η Επιτροπή κατήγγειλαν τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και οργάνωσαν παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή, προκειμένου να μπει τέρμα στην πρακτική να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σε εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στην ειδικότητά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ