Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12694

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσης της δράσης του
  • Το ΚΚΕ καταδικάζει τις μεθοδεύσεις και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Βενεζουέλας
  • Στις 7 Απρίλη το ΚΚΒ διοργανώνει πανεθνική κινητοποίηση ενάντια σε αυτές τις προσπάθειες

ΣΕΛ.  17

Απάντηση σε μέτρα και «αντίμετρα» τα συλλαλητήρια της Παρασκευής

Πρωτοβουλίες μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία τους. Προετοιμασίες και ετοιμότητα για γενική πανεργατική απεργία

  • «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», είναι το σύνθημα των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν την Παρασκευή εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε 59 πόλεις σε όλη τη χώρα.
  • Εκείνη τη μέρα, θα συζητιέται στο Γιούρογκρουπ το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο σε βάρος του λαού.
  • Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλούν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ στις κατά τόπους συγκεντρώσεις θα δώσουν το «παρών» Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.
  • Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν παράλληλα με τους εργαζόμενους την ανάγκη να προετοιμάσουν την απάντησή τους στο νέο γύρο της επίθεσης με γενική πανεργατική απεργία.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διακηρύξεις» και επικίνδυνα σχέδια

Με διθυραμβικούς σχεδόν τόνους υποδέχτηκε ο αστικός Τύπος την προχτεσινή υπογραφή της «Κοινής Διακήρυξης» των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Ιταλίας για τον αγωγό «East Med», που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με τις υπογραφές που αναμένεται να «πέσουν» σήμερα ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και μονοπώλια της Ενέργειας, όπως η «ΕΝΙ - Total» και η «Exxon Mobil - Qatar Petroleum», για την εκμετάλλευση νέων «οικοπέδων» στην κυπριακή ΑΟΖ, τα δημοσιεύματα βλέπουν «οφέλη σταθερότητας και ανάπτυξης» και κάνουν λόγο για «στρατηγικά αντίβαρα» που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι προφανώς στους σχεδιασμούς άλλων καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών ενώσεων και κέντρων.

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι θέτει στην καρδιά της στρατηγικής για την καπιταλιστική ανάκαμψη τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» προς την «ενιαία αγορά» της ΕΕ, προωθώντας παράλληλα την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας από τα μονοπώλια του κλάδου, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, σε άλλους τομείς και υποδομές, έτσι που να «κουμπώνουν» στους στόχους αυτούς του κεφαλαίου.

Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, που για το κεφάλαιο έχει στρατηγική σημασία, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση οικοδομούν συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, όπως η «τετραμερής» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, ή με κράτη των Βαλκανίων.

Επιδίωξη είναι η συμμετοχή με «αναβαθμισμένους» όρους στους ανταγωνισμούς με άλλες ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, στο φόντο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας και Κίνας, που συγκρούονται με λύσσα στην περιοχή για λογαριασμό των μονοπωλίων τους. Μέσα σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, θα έμοιαζε αστεία, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, η προπαγάνδα ότι οι μπίζνες και οι συμμαχίες του κεφαλαίου διασφαλίζουν τη σταθερότητα για τους λαούς της περιοχής.

Αλλωστε, ούτε οι αντιφάσεις μπορούν να κρυφτούν, ούτε το γεγονός ότι κάθε «βήμα» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς πυροδοτεί νέους ανταγωνισμούς, αναζωπυρώνει αντιθέσεις, αναδιατάσσει συμμαχίες κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τον αγωγό «East Med», στην κοινή Διακήρυξη των αρμόδιων υπουργών καταγράφεται ότι - αν και όποτε ολοκληρωθεί το έργο - «θα συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση».

Πρόκειται για «κομψή» αναφορά στα άλλα ανταγωνιστικά σχέδια, όπως το πέρασμα των αγωγών μέσω Ισραήλ - Τουρκίας και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με βάση την Αίγυπτο.

Η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων από ΗΠΑ - Ρωσία - ΕΕ - Βρετανία κ.ά. στη ΝΑ Μεσόγειο, το αιματοκύλισμα του συριακού λαού που συνεχίζεται, οι αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό, η ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, η στοχοποίηση ξανά της Βόρειας Αφρικής και της Λιβύης, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με την αναζωπύρωση αλυτρωτισμών και εθνικισμών «με την παρέμβαση τρίτων», δείχνουν το πώς διευθετούνται «επί του πεδίου» οι ενδοϊμπεριαλιστικοί αυτοί ανταγωνισμοί και πώς διασφαλίζεται η «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων, μεγαλώνοντας τους κινδύνους ακόμα και για έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ίδιο δείχνει και η «αγωνιώδης» προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να βάλει το κεφάλι του λαού ακόμα πιο βαθιά στον ντορβά αυτών των ανταγωνισμών, με το κάλεσμα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τα συνεχή ταξίδια των υπουργών στις ΗΠΑ, τις προτάσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «στρατιωτικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ.

Ο στόχος του κεφαλαίου για Ελλάδα - «ενεργειακό κόμβο» δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που θα δουν την ενεργειακή φτώχεια να μεγαλώνει. Αντίθετα, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους, εξαιτίας της βαθύτερης στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που αν δεν απαντηθεί έγκαιρα και αποφασιστικά από το λαό, θα τον μπλέξει σε επικίνδυνες περιπέτειες.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν μαζικά ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές

Μαζική απάντηση στις περικοπές συντάξεων και δικαιωμάτων, που θα δεχτούν νέο πλήγμα από την επικείμενη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», έδωσαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι, συμμετέχοντας στο παναττικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, τα μεθαυριανά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  10


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε Βρυξέλλες και Μάλτα συνεχίζεται το αντιλαϊκό παζάρι

ΣΕΛ.  3
ΚΝΕ
Δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

ΣΕΛ.  13
ΣΥΡΙΑ
Μεγάλα ερωτήματα για την πολύνεκρη επίθεση

ΣΕΛ.  19
ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις καταδίκες συνδικαλιστών της μικρομεσαίας αγροτιάς

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org