ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι καταδίκες δεν πτοούν τη μικρομεσαίας αγροτιάς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση σε βάρος τριών συνδικαλιστών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος

«Η κοινωνική συμμαχία και η λαϊκή αλληλεγγύη μπορούν να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων», τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την καταδίκη τριών στελεχών του αγροτικού κινήματος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Πρόκειται για την ποινή εξάμηνης φυλάκισης που επιβλήθηκε σε τρία αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013 στη Νίκαια της Λάρισας, με την πρωτοφανή κατηγορία της «συναυτουργίας για διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών» κι ενώ δεν αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία η διάπραξη του «αδικήματος» ούτε από τους αστυνομικούς μάρτυρες κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Κόμματος επισημαίνει: «Η καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας σε βάρος τριών στελεχών του αγροτικού κινήματος (Ρίζος Μαρούδας, Κ. Τζέλλας, Χρ. Πάσχος) αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Τέτοιες αποφάσεις αποκαλύπτουν την υποκρισία της κυβέρνησης κι ουσιαστικά διευκολύνουν όσους - και παλιότερα και τώρα - καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη συκοφάντηση του αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους ξεκληρίζει. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Η κοινωνική συμμαχία, η λαϊκή αλληλεγγύη μπορούν να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων».

Συγκεντρώσεις για τα ζητήματα της Υγείας σε Λάρισα και Βόλο

Η διαμαρτυρία στο Βόλο
Η διαμαρτυρία στο Βόλο
Κινητοποιήσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατικές δομές Υγείας στην περιοχή, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που συνεχίζει και εντείνει η σημερινή κυβέρνηση, έγιναν χτες έξω από τα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου.

Στη Λάρισα, την κινητοποίηση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού. Αντιπροσωπεία του ΕΚΛ συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, θέτοντας τα ζητήματα των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Σε δηλώσεις τους στο χώρο της κινητοποίησης, ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, κάλεσε τους εργαζόμενους και τους άνεργους να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική όπως εκφράζεται και στο χώρο της Υγείας, να διεκδικήσουν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλώσεις έκανε και ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λάρισας. Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε στην κινητοποίηση ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Στο Βόλο, τη διαμαρτυρία οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ν. Μαγνησίας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θανάσης Κοντονίνας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να ανακοινώσει ότι δεν θα δέχεται νέους ασθενείς με καρκίνο, επικαλούμενη την ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προϋπολογισμού.

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Η απόφαση ανακλήθηκε κάτω από τις γενικευμένες αντιδράσεις, αναδείχθηκε όμως η ανάγκη για δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Βόλου, κάλυψη των αναγκών με την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των αναγκών σε φάρμακα για τις χημειοθεραπείες όλων των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο.

Ο

«HOT SPOT» - ΧΙΟΣ: Σε στάση εργασίας (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 7 μ.μ., για την πρωινή και την απογευματινή βάρδια αντίστοιχα) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στη Χίο, στο «hot spot» της ΒΙΑΛ και στο δήμο Χίου. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνουν παρεμβάσεις στο δήμο, την Περιφέρεια και τον ΟΑΕΔ. Διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συλλογικές συμβάσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Κατάργηση των προγραμμάτων πείνας και των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ: 48ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων. Περίπου 60 συμβασιούχοι είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους 350 αντιμετωπίζουν νέα καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους. Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και αύριο Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 12 το μεσημέρι.

ΥΓΕΙΑ: Mε αφορμή τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την ιατρική ειδικότητα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά έχει προγραμματίσει για αύριο, Πέμπτη 6 Απρίλη, στάση εργασίας (11 π.μ.- 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

ΠΑΣΕ «WIND»: Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της καλεί η «Ταξική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕ «WIND» που γίνονται σήμερα κι αύριο. Στη Διακήρυξή της καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο σωματείο και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της «για ένα σωματείο οργανωτή στον αγώνα απέναντι σε εργοδοσία, ΕΕ, ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους (...) ενάντια στην πολυδιάσπαση και το διαχωρισμό, όπου όλοι οι εργαζόμενοι της "WIND" θα έχουν λόγο και ρόλο, χωρίς προκαταλήψεις (...) που θα ενώνει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Θα ενώνει τους εργαζόμενους της "WIND" με τους εργαζόμενους του κλάδου με τη συμπόρευση με το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ».

«LEROY MERLIN»: Σε κινητοποίηση στο κατάστημα «Leroy Merlin» στον Πειραιά προχώρησε ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απρίλη, με αφορμή την απόλυση δυο εργαζομένων και την άρνηση της διοίκησης του καταστήματος να συναντηθεί με το σωματείο. Το σωματείο διεκδικεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Με την κινητοποίηση κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στόχος της εργοδοσίας είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

ΤΡΟΛΕΪ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα (11 π.μ. - 4 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω Γενικής Συνέλευσης.

ΟΤΑ: Δικάζονται σήμερα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων συνδικαλιστές στο χώρο των ΟΤΑ, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις το Μάρτη του 2010.

«ΝΟΚΙΑ»: Σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ.) προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στη «ΝΟΚΙΑ» ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, απαιτώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης κ.ά. Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι εκλογές (ξεκίνησαν χτες) για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, με την «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» να καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους υποψηφίους της.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ: Απεργία κήρυξε για την Παρασκευή το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας. Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη» αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας για τον τρόπο οργάνωσης της απεργίας και το περιεχόμενο που δίνουν σε αυτή, παίζοντας «το παιχνίδι των τραπεζιτών όσο κρύβουν τις αιτίες που επιδεινώνουν τους όρους εργασίας μας, το εισόδημά μας, οι εργασιακές μας σχέσεις». Η «Ενιαία» προβάλλει τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας κ.ά.

«FINTEXPORT»: Σε δίκη σέρνονται την Πέμπτη 6/4 εργαζόμενοι και μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Fintexport». Αντιμετωπίζουν κατηγορίες μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η εργοδοσία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους στο εργοστάσιο στον Αγιο Στέφανο, που ξεκίνησαν το 2012 και συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και τονίζει ότι η προσπάθεια για συκοφάντηση και παρεμπόδιση των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων θα πέσουν στο κενό.

ΧΑΝΙΑ
Nεκρός οδηγός απορριμματοφόρου

Νεκρός ανασύρθηκε οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου Πλατανιά Χανίων μετά από τροχαίο δυστύχημα που έγινε χτες το πρωί στην Εθνική Οδό Χανίων - Κισσάμου, στο ύψος του Σταλού. Ο συνοδηγός του απορριμματοφόρου απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική, έχοντας τραυματιστεί ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απορριμματοφόρο, κάτω από συνθήκες που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, συγκρούστηκε με άλλο όχημα, με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του, να ανατραπεί και να ξεσπάσει φωτιά, ενώ ο οδηγός και ο συνοδηγός εγκλωβίστηκαν σε αυτό.

ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα σε δράση από την ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα στα ΔΣ των Ενώσεων της περιοχής και στα μέλη τους να δώσουν μαζικό «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 9 π.μ. στη Β' ΔΟΥ Λάρισας, για να καταγγείλουν τη φοροληστεία και το φοροκυνηγητό, καθώς και στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μεθαύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org