ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μαζική απάντηση στις νέες περικοπές, ανυποχώρητος αγώνας για ό,τι τους έχει αφαιρεθεί

Με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Από την ιδιαίτερα μαζική πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Εργασίας
Από την ιδιαίτερα μαζική πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Εργασίας
Δυναμική απάντηση στις νέες περικοπές στις συντάξεις τους, που μεθοδεύουν κυβέρνηση και κουαρτέτο με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για τη διεκδίκηση όσων τους έχουν ήδη αφαιρεθεί, έδωσαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι, με τη μαζική τους συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο.

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από όπου έστειλαν μήνυμα αντίστασης στα νέα «θανατηφόρα μέτρα» και έκαναν καθαρό ότι θα είναι «στο δρόμο» για όσο χρειαστεί.

Με το κεντρικό πανό να γράφει «Κάθε "αξιολόγηση" = Λεηλασία του λαού» και με συνθήματα «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε εσάς που τώρα κυβερνάτε», «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα εμείς τα διεκδικούμε», πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, «πολιορκώντας» το για πάνω από δύο ώρες. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλο, θέτοντας τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η αντιασφαλιστική επίθεση είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το Ασφαλιστικό δεν έχει "κλείσει", γιατί όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση κάποιων αποδοχών, αλλά στη συνολική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και στην ιδιωτικοποίησή της. Ηδη, μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί - "κοράκια" της Κοινωνικής Ασφάλισης στήνονται στη σειρά, για να μας "σώσουν" δήθεν με την ιδιωτική Ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία. Ετσι όμως υπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης με την κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Είναι το πέμπτο Πάσχα που οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν το δώρο...», κατήγγειλε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβρη του 2012 που καταργήθηκαν παντελώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει συνολικά εννιά συντάξεις. Δηλαδή τους αφαιρέθηκαν περίπου 22,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες περικοπές μέχρι το 2016, οι απώλειες των συνταξιούχων αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ!

Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης ο νέος πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, Χρήστος Μπουρδούκος, και ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των ΕΛΤΑ.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό στον κατήφορο», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Γουσέτης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Νομικών, αναγγέλλοντας στους συγκεντρωμένους την ένταξη του Συλλόγου στην ΣΕΑ.

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης και δράσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης κινητοποίησης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαιρετίζουν «τους χιλιάδες συνταξιούχους της Αττικής, που πήραν μέρος στη μαζική, μαχητική συγκέντρωση της Αθήνας και την πορεία προς το υπουργείο (...) Που για μια ακόμα φορά διατράνωσαν την αντίθεση τους στην επερχόμενη θανατηφόρα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως τονίζουν, στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας «εκείνο που για μια ακόμη φορά έγινε καθαρό είναι ότι έρχονται νέα θανατηφόρα αντισυνταξιουχικά και όχι μόνο μέτρα, που θα σφαγιάσουν για μια ακόμη φορά τις συντάξεις, την Υγεία, και ό,τι με σκληρούς αγώνες πληρώσαμε με τον κόπο μιας ζωής.

Από την μεριά της ΣΕΑ έγινε καθαρό ότι είμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου και θυσιάζουν τα δικαιώματά μας στο βωμό της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση, για τη συνέχιση των αγώνων μας και τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες του ταξικού κινήματος των εργαζομένων και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και την Αθήνα την Παρασκευή 7 Απρίλη.

Στη βαρβαρότητα των μέτρων απαντάμε με οργάνωση, αγώνα, μαζική δράση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Κλίμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού από την αντιασφαλιστική επίθεση επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τοποθετούμενη σχετικά με την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Συντηρώντας έναν τέτοιου περιεχομένου «καβγά» με τη ΝΔ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος υποστήριξε προχτές ότι «η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Στην πραγματικότητα βέβαια, πίσω από τον «καβγά» για την «πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ», η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμμα επιχειρούν να συσκοτίσουν ότι: Χρόνο με το χρόνο η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΦΚΑ μειώνεται. Η κάλυψη των εισφορών του Δημοσίου, ως εργοδότη για τους δημοσίους υπαλλήλους την τρέχουσα τριετία, υπολείπεται των νόμιμων εισφορών για την κύρια σύνταξη, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να χάνει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 11 δισ. ευρώ, όταν το σαφάρι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών οξύνεται, στέλνοντας στο ΚΕΑΟ ακόμα και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υφυπουργού, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Πετρόπουλου - στην ίδια ρότα με παλιότερες - για πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για το 2017 προϋπολογίζεται έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ.

Αυτό το έλλειμμα αναφέρθηκε πρόσφατα και στις γραπτές εισηγήσεις στο ΔΣ του ΕΦΚΑ. Θα αξιοποιηθεί για τη νέα επίθεση πού ετοιμάζουν ΣΕΒ, κυβέρνηση, ΕΕ, με την ουσιαστική συμφωνία ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.ά.

Ερχεται νέο χτύπημα σε συντάξεις, Υγεία, φορολογία, μισθούς, Εργασιακά, βάζουν μπροστά τα επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική Ασφάλιση, για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, απαντάμε με τα συλλαλητήρια την Παρασκευή 7 Απρίλη σε όλες τις πόλεις».

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ιωαννίνων: Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7) σήμερα Τετάρτη (12.00 - 20.00) και την Παρασκευή 7/4 (11.00 - 18.00).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί εκλογές στις 6, 7, 9 και 10 Απρίλη, με το εξής πρόγραμμα: Στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του Συλλόγου (Αριστοτέλους 32, 6ος όροφος) την Πέμπτη 6/4 και την Παρασκευή 7/4 (14.00 - 21.00) και τη Δευτέρα 10/4 (14.00 - 19.00). Στην Κατερίνη, την Κυριακή 9/4 (10 π.μ. - 12 το μεσημέρι) στην αίθουσα «Εκάβη» του Πνευματικού Κέντρου. Στις Σέρρες, την Κυριακή 9/4 (17.00 - 20.00), στα γραφεία του Συλλόγου Πανσερραϊκός.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας πραγματοποιεί εκλογές σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 7/4 (13.00 - 19.00), στο Εργατικό Κέντρο. Σε ενίσχυσή της στις εκλογές καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Εκλογές στην ΕΠΗΕΑ

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και οργάνων διοίκησης της ΕΠΗΕΑ.

Να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Τις ίδιες μέρες πραγματοποιούνται οι εκλογές των μελών της ΕΠΗΕΑ για την ανάδειξη μελών στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Στις εκλογές αυτές (όπου όλοι οι υποψήφιοι αναγράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο), οι υποψήφιοι της ΔΑΣ είναι η Βαλσαμάκη Βασιλική (Κική) και ο Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org